<strong>USIKKER FRAMTID:</strong> Yahoo er fortsatt verdens mest besøkte nettside. Men framtida er usikker for et selskap fra tida før brukerskapt innhold og sosiale medier revolusjonerte tankesettet i nettindustrien, skriver Dagbladet.nos kommentator. Foto: SCANPIX
USIKKER FRAMTID: Yahoo er fortsatt verdens mest besøkte nettside. Men framtida er usikker for et selskap fra tida før brukerskapt innhold og sosiale medier revolusjonerte tankesettet i nettindustrien, skriver Dagbladet.nos kommentator. Foto: SCANPIX Vis mer

Hva nå, Yahoo?

Web 1.0-gigant i trøbbel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Yahoo er i trøbbel. Toppsjef og medgrunnlegger Jerry Yang må gå, og framtida er usikker.

Hvordan kunne det gå så galt for selskapet som driver verdens mest populære nettsted med en førsteplass på Alexas topp 500-liste foran Google, YouTube, Windows Live og Facebook?

Da jeg intervjuet de to Stanford-studentene Jerry Yang og David Filo i 1995, hadde nettkatalogen de drev på fritida nettopp passert 100.000 indekserte websider. Det var et astronomisk tall den gangen, og de to gründerne vurderte om de skulle legge studiene på hylla og satse på internett for godt.

ANLEDNINGEN til at jeg møtte dem var lanseringen av papirutgaven av Yahoo. Ja, du leste riktig. I webens barndom var det fortsatt mulig å lage en noenlunde fornuftig oversikt over alt innhold på web gjennom en tematisert nettkatalog med vurderinger av hver webside - og noen mente det var en fornuftig idé å  putte en konsentrert utgave av denne katalogen mellom to permer.

1995-utgaven av Jerry Yang slo meg som en typisk geek: Smart, fokusert, stillfaren og en anelse ukomfortabel i sosiale sammenhenger.

I går måtte en tretten år eldre Yang kunngjøre at han trekker seg som daglig leder av bedriften med 14.300 ansatte, en omsetning i 2008 på femti milliarder kroner og en aksjekurs som er halvert bare det siste året.

På toppen av bølgen, like før dotcom-krakket i 1999, var Yahoo verdt mer enn 900 milliarder kroner. I dag er verdien knapt 100 milliarder.

HOVEDÅRSAKEN til at Yang måtte gå, er at han ikke har lykkes med å posisjonere selskapet for fortsatt vekst i en nettøkonomi i dramatisk endring. Yahoo sliter strategisk, finansielt og industrielt. På mange måter er Yahoo et typisk web 1.0-selskap, fra tiden før sosiale medier og brukerskapt innhold snudde opp ned på mye av tankesettet i nettindustrien. Aksjemarkedet har begrenset tro på selskapet, særlig i disse krisetider. Og Yahoo trenger desperat en sterk industriell partner.

I våres sa Yang sa nei til et bud fra Microsoft på 45 milliarder dollar. Selv ikke etter at Microsoft-sjef Steve Ballmer høynet med fem millarder dollar ville Yang akseptere budet, noe som førte til at Microsoft trakk budet. Da skrev jeg at framtida var usikker for Yahoo, og at mye hang på om Yahoo ville finne en annen sterk partner.

Lenge ble det spekulert i en samarbeidsavtale med Google, men den ble stanset av amerikanske konkurransemyndigheter. Samtaler med My Space og AOL/Time Warner har heller ikke ført fram, og etter to runder med oppsigelser fikk Yangs medaksjonærer, anført av den agressive selskapsraideren og mangemilliardæren Carl Icahn, nok.

NÅR YANG nå går tilbake til sin gamle rolle som «chief Yahoo» og styremedlem, spekuleres det i hvem som overtar. Yangs nestsjef, Susan Decker, skal være et hett tips. Men uansett hvem som får jobben, går vedkommende til en uriaspost.

Nyheten om at Yang trekker seg har så langt sendt aksjekursen opp med mer enn 8 prosent. Nå som Yang ikke lenger står i veien, spekuleres det i om samtalene med Microsoft vil gjenopptas. Et oppkjøp ville bety en slags redning for Yahoos aksjonærer, selv om de nå må forvente en lavere pris. For Microsoft ville et eventuelt oppkjøp først og fremst være et nytt redskap i kampen mot Google. De Yahoo-ansatte på sin side er neppe begeistret for tanken.

Og for nettbrukere flest? For oss ville Yahoo som underbruk av Microsoft bety at nettet blir et fattigere sted.

,

<strong>TRAKK BUDET:</strong> Microsofts toppsjef trakk budet på Yahoo etter at grunnlegger Jerry Yang sa nei til det mange mener var et meget godt tilbud. Nå er Yang ikke lenger toppsjef i Yahoo, og det spekuleres på nytt i et mulig Microsoft-oppkjøp. Foto: SCANPIX
TRAKK BUDET: Microsofts toppsjef trakk budet på Yahoo etter at grunnlegger Jerry Yang sa nei til det mange mener var et meget godt tilbud. Nå er Yang ikke lenger toppsjef i Yahoo, og det spekuleres på nytt i et mulig Microsoft-oppkjøp. Foto: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer