Hva nå, Frans?

Mens det slås kontant ned på antimodernitet innenfor muslimske miljøer, synes liknende holdninger blant katolikker å bli oppfattet som festlige.

GJENVALG: «Så langt har den nye paven stått for en bastant konservativ teologi og ditto moralsyn. På disse feltene har Joseph Ratzinger langt på vei blitt gjenvalgt», skriver artikkelforfatteren. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / NTB Scanpix
GJENVALG: «Så langt har den nye paven stått for en bastant konservativ teologi og ditto moralsyn. På disse feltene har Joseph Ratzinger langt på vei blitt gjenvalgt», skriver artikkelforfatteren. Foto: Alessandro Bianchi / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi har lidd oss igjennom uker med norske mediers dekning av paveavgang og nyvalg i Vatikanet. Først fokuserte en på kirkelig staffasje - særlig røde sko, klesdrakt og ring, som for øvrig er favorittemaer blant erketradisjonalistiske katolikker. Bevisstheten om at vi nettopp hadde sagt farvel til den mest omstridte paven i nyere tid fordunstet som dogg for sola. Så ble vi servert detaljerte redegjørelser om ovner og hvit røyk i det sixtinske kapell. Men jeg registrerte ikke noen som kom på å spørre om årsaken til at demokratiske innslag glimrer med sitt fravær i prosessen.

Aftenposten nett har vært verst, med Dagsrevyen som en god nummer to. Og NTB oppviser mangelfull kunnskap, for eksempel ved å omtale Ratzinger-disippelen Angelo Scola som «reformvennlig». Dagbladet er en av de få avisene som har opptrådt kritisk.

I tillegg til at denne terpingen blir slitsom i lengden, avspeiler den en tydelig slagside i vår hjemlige religionskritikk. Mens det slås kontant ned på antimodernitet innenfor muslimske miljøer, synes liknende holdninger blant katolikker ofte å bli oppfattet som festlige. Mengden av tannløst featurestoff tyder på at norsk presse har tildelt Den katolske kirke frikort som et trivelig raritetskabinett i samfunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer