Hva om alle mennesker hadde hale?

Forbilledlig bildebok.

HALEBOK: Illustrasjonene har hovedrollen i boka «Halens historie».
HALEBOK: Illustrasjonene har hovedrollen i boka «Halens historie».Vis mer

BARNEBOK: «Hva om....»-bøker finnes det massevis av i barnelitteraturen. De er gjerne bygget rundt ett enkelt spørsmål av typen småbarnsforeldre må svare på daglig, i alle fall hvis barna er av den nysgjerrige sorten.

Det som for voksne framstår som en annerledes og kreativ idé, kan for de yngste være en helt naturlig ting å spørre om. Og nettopp derfor et glimrende utgangspunkt for en spennende barnebok.

Etteraper faktabøker
Ofte er riktignok ideen det beste ved slike konseptbøker. Derfor er det så gøy å lese bildeboka til Yulia Horst og Daria Rychkova. Her har ikke leken stoppet på idéplanet, men gjennomsyrer hele fortellingen og legger til rette for flere spørsmål og mer moro underveis.

«Hvis mennesker hadde hale, ville livet vært annerledes.» Dette konstaterende, og likevel åpne utsagnet setter an tonen for boka, laget av et russisk debutantpar bosatt i henholdsvis Norge og Tyskland.

Hva om alle mennesker hadde hale?

Boka etteraper faktabøkene, med fabuleringer om hva dette enkle premisset ville bety — for idrett, kunst, motebildet og i det sosiale liv, blant annet.

Bildene viktigst
Teksten er knapp og faktabasert, men svært høytlesningsvennlig. Det er likevel illustrasjonene som har fått hovedrollen. Mer enn bare å utfylle teksten, står de for storparten av innholdet. De er forseggjorte, innholdsrike og varierte, med en miks av farger og svart-hvitt som bidrar til å utheve og forsterke. De rommer også en mengde referanser, som til halebefengte utgaver av Mona Lisa og Venus fra Milo, og «Sex og singelliv»-lignende jenter på halefrisørsalong.

Hvert oppslag er helhetlig utført, med teksten godt integrert i bildet. Det samme gjelder boka totalt. Blyanttegninger, gulnede sider og løkkeskrift gir assosiasjoner til en gammel skissebok. Slik framstår boka litt som et utkast til en faktabok, over en skissert verden. Den gir mye rom for tolkning og samtale underveis.

Teksten har mange kompliserte ord og begreper, og flere av referansene vil gå over hodene på de yngste barna. Selv om den gjerne kan leses for fireåringen, passer den best for de litt eldre. Slik er den et godt eksempel på at det ikke er tekstmengden som avgjør hvilken aldersgruppe bøker passer for.