UTNYTTER KUPPET: Erdogan har fått sin Riksdagsbrann og han bruker det for alt det er verdt, skriver Jørgen Lorentzen. Foto: Umit Turhan Coskun / AFP / NTB Scanpix
UTNYTTER KUPPET: Erdogan har fått sin Riksdagsbrann og han bruker det for alt det er verdt, skriver Jørgen Lorentzen. Foto: Umit Turhan Coskun / AFP / NTB ScanpixVis mer

Hva om det ble kupp i Norge?

Det er forunderlig å sitte i et land som nettopp har gjennomgått et kuppforsøk, uten at det virker så mye inn på folk.

Meninger

Det er en underlig opplevelse å sitte på vestkysten av Tyrkia, og på relativt nært hold oppleve et kuppforsøk som de fleste i vår nærhet ser ut til å trekke på skuldrene av og svært få snakker om. Jeg lurer på hvordan folk i småbyene i Norge ville reagert hvis det ble gjort statskupp i Oslo, ville de bare fortsatt å dra ut og trekke seg, gå på jobb, drikke kaffe og lese avisene, som om svært lite hadde endret seg? Både i Foca og store deler av Izmir (vi har ikke vært ved klokketårnet i Konak hvor Erdogan-tilhengerne har jublet de siste dagene) er nok folk bekymret, men ingen ting viser det, og det er også få reelle åpne diskusjoner om saken. I dette området er det nok mange som vil ha Erdogan fjernet fra makten, men likevel støtter man jo ikke statskupp, så da er det kanskje like godt å holde kjeft.

Nå er jo dette landet både vant til militærkupp og at folk dør rundt dem. Bare nå i de siste feriedagene i forbindelse med fastens slutt for to uker siden, døde ca. 150 mennesker i trafikken. Det foregår en blodig krig mot kurderne og terror er noe som rammer dette landet jevnlig. Likevel er det forunderlig å sitte midt i et land som nettopp har gjennomgått et forsøk på kupp og nå en utrenskning uten sidestykke, uten at det virker så mye inn på folk.

FARLIG RETNING: Norske politikere må komme seg ut av drømmeland, for Erdogan er på vei i en helt annen retning enn demokrati, og det med ekspressfart, skriver Jørgen Lorentzen. 
FARLIG RETNING: Norske politikere må komme seg ut av drømmeland, for Erdogan er på vei i en helt annen retning enn demokrati, og det med ekspressfart, skriver Jørgen Lorentzen.  Vis mer

Hva som er «folket», har også undret meg i det siste. Både tyrkiske og internasjonale aviser skrev om hvordan folket hadde stormet gatene og stoppet soldatene. Jeg kan i hvert fall si ut fra å følge flere tv-kanaler live med direktesendinger i løpet av kupptimene at de som stormet gatene var et helt annet folk enn de som deltok under Gezidemonstrasjonene i rundt 70 byer for et par år siden i det samme landet.

Dere har sett bilder av machomenn med batonger og sikkerhetsvester gå løs på svært uskyldige og unge soldater. Aldri har jeg følt så synd på soldater før, som på de unge mennene, som temmelig sikkert var inne i førstegangstjeneste, og som hadde fått beskjed om at de deltok på en øvelse, når de ble stormet av veltrente kamplystne hooligans. Nærbildene av ansiktene deres viste redsel og forvirring, og de forsto tydeligvis ikke hva som skjedde. Heldigvis så vi også mange tyrkere slå ring om dem når de forsto at de trodde de bare var på en øvelse. Det folket som har vært i gatene består i noen byer av noen hundre, eller til og med noen tusen som jubler i de store byene, men i en naboby vi var i, var dette folket én mann som kjørte rundt på en moped og viftet med det tyrkiske flagget og spilte den tyrkiske nasjonalsangen på en gammel kassettspiller.

Jeg skal ikke uttale meg om kuppet, eller spekulere om hvem som sto bak. Som vi alle vet er dette landet fullt av rykter og konspirasjonsteorier, så man skal være forsiktig med å trekke for raske slutninger. Det vi alle er bekymret for er det som skjer nå. En overskrift i Cumhuriyet, landets eneste gjenlevende virkelige uavhengige dagsavis, er «Heksejakt!». Og det er ingen tvil om at det er det som er på gang.

Titusenvis blir arrestert og sagt opp fra sine jobber, dommere, statsadvokater, politi, militære, statsansatte, til og med flere hundre i Diyanet, det tyrkiske «religionsdirektoratet». 21.000 lærere har blitt fratatt sin rett til å fortsette som lærere. Disse folka hadde ingen ting med kuppet å gjøre, dette er en regelrett utrenskning av alle kritiske stemmer. Journalistene har han allerede tatt, og mange er også redde for at han nå begynner med de universitetsansatte, og da kommer det til å bli mange. Akademikere har fått reiseforbud, som en del av unntakstilstanden. En sentral imam har uttalt at han håper at presidenten kan «fri oss fra ondskapen til de med utdanning».

Erdogan har jo sagt at dette er en gave fra Gud, og slik bruker han det også, til å styrke sin makt og bringe seg selv enda nærmere den Gud han vel mener han er innsatt av. Det er også urovekkende den måten moskeene ble brukt på som en forlenget stemme av Erdogan. Samtlige moskeer gikk ut under kuppkvelden og dagen etter og ropte gjentatte ganger fra minaretene til folket at de skulle storme ut i gatene og slå kuppet tilbake. Det er lenge siden religionen er brukt så politisk i Tyrkia, og i de siste dagene har det tyrkiske flagget hengt på utsiden av moskeene – snakker vi om en ny Den islamske staten Tyrkia?

Erdogan har fått sin Riksdagsbrann og han bruker det for alt det er verdt. Han har sendt to sms-er direkte til alle med mobiltelefon i Tyrkia (hvordan han kan få tilgang til alle mobilnumrene i landet er en annen sak) og oppfordret dem til å gå ut i gata og kjempe for hans sak: «Gå ut og kjemp for demokratiet ved å slå ned terroristene (fetullahene)», som viser til Fetullah Gülens tilhengere. som har vært Erdogans hovedfiende de siste par årene. Dette innebærer at hans sivile «tropper» kan gå ut og bekjempe nærmest hvem som helst, for det er umulig å vite hvem som eventuelt skulle være tilhengere av Gülen.

Jeg hører at norske politikere appellerer til Erdogans demokratiske sinnelag. Dette sinnelaget forlot han for flere år siden. Jeg tror nok norske politikere må stikke fingeren i jorda og komme seg ut av drømmeland, for Erdogan er på vei i en helt annen retning enn demokrati, og det med ekspressfart.

Vi skal være glade for at kuppet ikke lykkes, for da ville det ganske sikkert bli borgerkrig, og et demokrati skal ikke skapes gjennom kupp. Men vi kan nå være sikre på at Tyrkia vil falle ytterligere på alle indekser over målinger av pressefrihet og menneskerettigheter – i hvert fall hvis de nå gjeninnfører dødsstraff. Og ifølge Erdogan så vil jo folket det og er det noe Erdogan lytter til så er det folket sitt!

For våre venner og bekjente så er ikke dette lystige nyheter, det blir en smertefull tid for det liberale og virkelig demokratitro folket i Tyrkia. Så det er kanskje best å gjøre som dem, ta en kopp te og deretter gå ned og bade i den akk så vakre sjøen jeg ser ned på fra verandaen her i Foca.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.