DEBATT

KrF på vippen kan få gjennomslag for religiøse kjernesaker:

Hva om det var Islamsk eller Hinduistisk folkeparti som sto på vippen?

Det står prinsipper på spill når et religiøst parti er i vippeposisjon og konkurrentene holder anbudsrunder for å sikre seg deres støtte.

FOREBYGG: Når systemet tillater at et lite parti kan få gjennomslag for saker som berører andres rettigheter og åpner for intoleranse og diskriminering, er det på tide å nedfelle forebyggende prinsipper, skriver innsenderen. Her holder Knut Arild Hareide innlegg i Hordaland KrFs møte i helgen. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
FOREBYGG: Når systemet tillater at et lite parti kan få gjennomslag for saker som berører andres rettigheter og åpner for intoleranse og diskriminering, er det på tide å nedfelle forebyggende prinsipper, skriver innsenderen. Her holder Knut Arild Hareide innlegg i Hordaland KrFs møte i helgen. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Debatten om KrFs veivalg aktualiserer et viktig demokratisk prinsipp, nemlig behovet for et klarere skille mellom religion og politikk.

Statsminister Erna Solberg har fått sterk kritikk for å ville forhandle med KrF om endringer i abortloven. Abortsaken er viktig for mange KrF-ere, og Solbergs innspill er blitt framstilt som et umoralsk og utspekulert forsøk på å oppnå KrFs støtte.

Det såkalte abortfrieriet avdekker imidlertid et mer alvorlig demokratisk problem: At et lite parti som representerer én bestemt religion kan havne i en vippeposisjon som åpner for nasjonale lover om religiøse kjernesaker.

Hvorvidt abort handler om religion kan diskuteres. Men den diskusjonen lar jeg ligge. Jeg vil i stedet etterlyse en større bevissthet omkring skillelinjene mellom religion og politikk. Det er nemlig ikke uproblematisk at det fins politiske partier som fronter synspunkter til én bestemt religion.

Jonas Gahr Støre sa til AUF at han ikke ville henge seg på Solbergs «anbudskonkurranse på etiske spørsmål» eller endre abortloven. Det trenger han heller ikke. Den røde siden har andre tilbud som kan lokke KrF, slik som lovbeskyttet helligholdelse av søndagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer