Hva om han hadde rett?

Knudsens aksjoner kan ikke bare avfeies som fundamentalisme, men må tolkes som systemkritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For noen dager siden fylte Børre Knudsen 70 år. Det var ingen trengsel på pressekonferansen, og lite omtale i andre aviser enn den kristelige dagspresse – og Dagbladet hvor han ble fremstilt som et tilbakelagt 80-talls-fenomen.

Fri abort er en selvfølge, og offentligheten ønsker naturlig nok å glemme Børre Knudsen. Nettopp denne viljen til glemsel er en viktig komponent i vårt forhold til fortiden, og dermed til oss selv. Børre Knudsen var 80- og 90-tallets mest markante samfunnskritiker. Han dukket stadig opp og oppførte seg som barnet i Keiserens nye klær. For meg førte det til at jeg fikk inn som en ryggmargsrefleks at det er noe grunnleggende galt med det liberale demokrati. Jeg stoler ikke på det. Hva var egentlig budskapet hans og hvorfor ønsker man å glemme han?

Systemkritikk

Det Børre Knudsen er blitt mest kjent for blant folk flest, er sine udannede aksjoner mot det som ble kalt fosterdrap. Han insisterte på å synliggjøre fosteret til ubehaget tok de fleste av oss.

Da allmennheten fokuserte på virkemidler i stedet for sakens kjerne, førte det til at Knudsen ble marginalisert i stedet for å bli lyttet til. Jeg er av den mening at han ikke kan klandres for det, man hører som kjent det man vil høre. Og hva var så sakens ubehagelige kjerne?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer