Hva om Norge forsvant?

Hvis Norge forsvant, hva ville vi savne da? Thomas Hylland Eriksen kommer til å savne lyden av nynorske sportsjournalister på radio.

Året er 2002. Et fly på fra Kastrup til Gardermoen må snu fordi Norge rett og slett er forsvunnet i havet! Dette noe dystre scenario, i hvert fall for oss som bor her, bruker Hylland Eriksen som utgangspunkt for å skildre fedrelandet og dets forhold til verden i romandebuten «Siste dagers heldige».

Hvis du selv satt på dette flyet, hva ville være det første du savnet da?

- Det ville blitt de tingene du ikke tenker på. Freia-reklamen på Egertorget, det å gå nedover Karl Johan en varm sommerlørdag og spise is uten en eneste bekymring, lyden av nynorske sportsjournalister på radio. Jeg ville savnet de ubevvisste tingene som ligger i kroppen, det er dette jeg har prøvd å løfte, sier Eriksen til Dagbladet :på nettet.

Men den akademiske altmuligmannen Eriksen nøyer seg ikke med å bare være en av Achehougs hele ti skjønnlitterære debutanter i høst. Han bidrar også (som vanlig) til bokhøsten med en smule provokativ sosialantropologisk analyse. Sammen med biolog Dag O. Hessen tar han for seg en av menneskehetens påståtte urdrifter i «Egoisme». Hessen belyser forholdet mellom egoisme og samarbeid i økologien, mens Hylland Eriksen leter etter fellestrekk i all verdens kulturer for å se om det finnes tegn til at mennesket er den fødte egoist.