- Hva om vår tids Bjørneboe dukket opp i form av en tegneserieskaper?

Er norske tegneserier for lite samfunnskritiske?

POLITISK: Dagens «Fagprat» av Flu Hartberg kan sies å være politisk. Men er det unntaket som bekrefter regelen om at norske tegneserier er for lite opptatt av det som skjer i samfunnet, slik Tor Ærlig påstår? Tegning: FLU HARTBERG
POLITISK: Dagens «Fagprat» av Flu Hartberg kan sies å være politisk. Men er det unntaket som bekrefter regelen om at norske tegneserier er for lite opptatt av det som skjer i samfunnet, slik Tor Ærlig påstår? Tegning: FLU HARTBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Alle dere «alternative» serietegnere - kan dere leve med at den eneste som tør å hevde sin ærlige mening om verden i dag i tegneserieform faktisk er Lise Myhre i «Nemi»?

Dette spør den norske tegneserieskaperen Tor Erling Naas - bedre kjent som Tor Ærlig - i et intervju i katalogen til utstillingen «Serieglobus - Tegneseriens skråblikk på verdens konflikter», som åpner i Sandnes på torsdag.

Tor Ærlig, som har laget bestillingsverket «Det er ikke krig i Norge», etterlyser i utgangspunktet at flere norske serieskapere skal utforske dokumentarsjangeren, som internasjonale storheter som Joe Sacco, Art Spiegelman, Guy Delisle og Marjane Satrapi er kjent for.

Videre hevder han at «tiden er inne for den politiske brannfakkelen i tegneserieform»:

- Hva om vår tids Bjørneboe dukket opp i form av en tegneserieskaper? I så fall må noen av alle de unge talentfulle tørre å hive av seg både ironien, kvasintellektualiteten og «ingenting er særlig viktig»-innstillingen, og tørre å uttrykke vilje til å forandre samfunnet - ved hjelp av tegneseriekunst.

Til Dagbladet sier Tor Ærlig at hans egen sti ikke er helt ren, den heller:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer