DEBATT

Hva om vi sa nei til å sitte i klagekommisjon?

Vurderingene blir dårligere, og studentene taper på blind klagesensur. Jeg vil oppfordre alle kolleger som blir spurt om å sitte i klagekommisjoner ved andre institusjoner om å takke nei. 

VIL HA BOIKOTT: Hva om universitets- og høyskoleansatte boikottet systemet med blind klagesensur, inntil vi i det minste får en debatt om konsekvensene?, spør Arve Hjelseth. FOTO: INGAR STORFJELL
VIL HA BOIKOTT: Hva om universitets- og høyskoleansatte boikottet systemet med blind klagesensur, inntil vi i det minste får en debatt om konsekvensene?, spør Arve Hjelseth. FOTO: INGAR STORFJELL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Som vanlig var ukene før jul en hektisk sensurtid for meg og mange andre i universitets- og høyskolesektoren. Ikke bare var jeg faglærer på flere kurs hvor studentene skulle få sine prestasjoner vurdert, jeg sensurerer også enkeltemner ved flere andre universiteter og høyskoler, oftest sammen med en ansatt ved den aktuelle institusjonen. De fleste (slett ikke alle) holder seg heldigvis fortsatt med et system hvor eksamensbesvarelser leses av to personer, vanligvis en intern og en ekstern. Det er av svært stor betydning for kvaliteten på vurderingene.

Det omfattende systemet med evaluering er avhengig av at mange tar i et tak også ved andre institusjoner, på kveldstid og i helger, i tillegg til den jobben de allerede gjør ved sine egne institusjoner. Det ville være feil å kalle det dugnad, for vi gjør jo ikke dette gratis, men systemet ville ganske fort stoppe opp om alle fant ut at de ikke hadde noe behov for eller ønske om å ta på seg disse ekstra oppdragene.

I januar kommer klagesakene. Noen av studentene har da i mellomtiden bedt om begrunnelse for karakteren, og innen en viss frist etter at denne foreligger, kan de be om ny vurdering av en ny kommisjon. Systemet vil også stoppe opp om ingen sier ja til å sitte i klagekommisjoner. Kanskje vi nå burde begynne å si nei til dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer