Hva pokker er det med pingvinene?

Hollywood får ikke nok. Se trailere!

(Dagbladet.no): Først kom «March of the Penguins» («Pingvinens utrolige reise»), som vant Oscar og ble tidenes nest mest lønnsomme dokumentar (etter «Fahrenheit 9/11»).

Og i helgen spilte animasjonsfilmen «Happy Feet» inn 277 millioner kroner i løpet av sine tre første dager på kino. Dermed banket den «Casino Royale» - den nye James Bond-filmen.

Ganske sensasjonelt for en film om en pingvin som liker å steppe.

Fantastiske foreldre

Og det er flere filmer på trappene. Til sommeren lanserer for eksempel Sony Pictures «Surf\'s Up», om en gjeng surfende pingviner, som beskrives som en litt mer voksen versjon av «Happy Feet».

Også britene er med på hypen. Deres store naturdokumentarsatsing «Planet Earth» vier hele det første avsnittet til de tobeinte dyrene.

I den forbindelse har BBC stilt spørsmålene om hva det er med pingvinene som gjør at vi tilsynelatende aldri får nok av dem. Svaret er i stor grad at dyrene har så menneskelige trekk.  

- Veldig få dyr går på to bein. Også har du måten de vugger på, og den rare gangen, sier Justin Anderson, produsent for den nye BBC-serien.

Hva pokker er det med pingvinene?

Men i tillegg til de åpenbare komiske kvalitetene har også pingvinene dypt sympatiske sider som appellerer.

- De er sannsynligvis det beste eksemplet på foreldreskap i verden. Hannen bruker 115 dager uten å spise for å beskytte egget, i stummende mørke på det minst koselige stedet på planeten. Partneren går 200 kilometer til sjøen for å hente mat. Denne ekstreme innsatsen treffer visse strenger om man er forelder, sier Anderson.

Drikker og har sex

Men Hollywoods pingvinfeber trenger ikke nødvendigvis tolkes som en ren forkjærlighet for selve dyrearten.

Dette er nemlig ikke første gangen produsentene i filmbyen løper i flokk. Ulrik Eriksen skrev nylig i Dagbladet at det finnes utallige eksempler amerikanske filmer som likner på hverandre, og som slippes omtrent samtidig.

I 2004 kom for eksempel både Dreamworks og Disney med filmer om dyr som rømte fra en zoo i New York til en øy («Madagaskar» og «Villdyr»). Snart kommer det flere animasjonsfilmer om rotter, mens 1989 var året da Hollywood fant ut det var en god idé å lansere filmer om politimenn og hundene deres («K-9» og «Turner & Hooch»).

Uansett er det ikke alle de kommende pingvin-filmene interessert i å framstille dyrene

som komiske og omsorgsfulle. Komiker Bob Saget lanserer snart «Farce of the Penguins», som handler om rappkjefta pingviner som drikker og har gruppesex.

Filmen kommer - nær sagt selvfølgelig - rett på dvd.