Anmeldelse: Line Nagell Ylvisåker, Verda mi smeltar

Hva pokker er det som skjer?

Line Nagell Ylvisåker debuterer med en personlig bok om klimaendringene, sett fra Svalbard.

NÆRT INNPÅ: Line Nagell Ylvisåker har bodd i Longyearbyen siden 2006. Etter å ha observert klimaendringene på nært hold, begynte hun å spørre seg selv: «Kva pokker er det som skjer?» Foto: RAGNHILD UTNE / SAMLAGET
NÆRT INNPÅ: Line Nagell Ylvisåker har bodd i Longyearbyen siden 2006. Etter å ha observert klimaendringene på nært hold, begynte hun å spørre seg selv: «Kva pokker er det som skjer?» Foto: RAGNHILD UTNE / SAMLAGET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bak den poetiske tittelen «Verda mi smeltar», skjuler det seg en personlig bok om klimaendringene på Svalbard. Den er skrevet av tidligere journalist i Svalbardposten, Line Nagell Ylvisåker. Hun er en prisbelønt skribent med stor interesse for reportasjen. På sitt beste skriver hun temperamentsfull litterær sakprosa – med innslag av overraskende, slående og poetiske bilder.

Som for eksempel i så forskjellige kapitteltitler som «Klima på speed» og «Sov du vesle spire ung». Eller som i åpningen av kapitlet «Det livsviktige stjernestøvet»: «Både Harald Solheim og eg inneheld 18 prosent karbon. Karbon er stjernestøv, eldre enn jorda.»

Slående bilder

Det jeg liker ved disse formuleringene, er at de på den ene siden gjør det abstrakte fenomenet klima helt konkret. Og på den annen side setter de det helt konkrete, i siste tilfelle klimaskeptikeren og fangstmannen Solheim, inn i det svimlende historiske perspektivet klimaforskere ofte anlegger.

Det er også mellom det helt konkrete her og nå og det lange historiske perspektivet debatten om klimakrisen ofte oppstår. Med spørsmål som: Hva betyr de klimaendringene vi opplever i dag? Har Solheim rett i at klimaet alltid har endret seg? Eller er forfatterens bekymring om issmelting på sin plass? Kommer Svalbard til å være arktisk i 2100?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer