BØKER PÅ UTSTILLING: Kommentarskribenten er småfeig og tør ikke vise fram sin egen bokhylle, derfor dette illustrasjonsbildet. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
BØKER PÅ UTSTILLING: Kommentarskribenten er småfeig og tør ikke vise fram sin egen bokhylle, derfor dette illustrasjonsbildet. Foto: ELISABETH SPERRE ALNESVis mer

Hva sier bokhylla di om deg?

Om bokbløffing og boksnoking.

Liker du også å snoke i bokhylla når du er på besøk hos nye mennesker? Lese på bokryggene og tenke «Her var det mye krim, gitt». Eller «Oj, hele «Sagaen om Isfolket!»». Interessen deler jeg med Siss Vik, programleder for Bokprogrammet på NRK, ser det ut til.

- Bøker sier litt om hvem vi er. Leser vi dikt, prosa, faglitteratur? Man får et inntrykk av personen av å se bokhyllen, sa hun til nrk.no, da kanalen kåret Norges flotteste bokhylle i forrige uke.

Takket være dem har vi de siste ukene kunnet snoke så mye vi vil hos helt fremmede. Folk fra hele landet har postet bilder av hyllene sine på nett: En imponerende samling spesialsnekrede vidundere fra gulv til tak - vinneren gikk over to etasjer.

Helt i tiden, ifølge interiørstylist Hallvard Bakke, som på samme nettsider fortalte at det nå er trendy å vise fram bøkene sine.

Men ikke la deg lure av en imponerende hylle med klassikere og tungvektere. Den sier ingenting om hvorvidt bøkene er lest.

I en britisk undersøkelse i forbindelse med World Book Day i 2008, oppga to tredjedeler av de spurte å ha løyet på seg lesererfaringer.

Boka aller flest løy om var George Orwells «1984», etterfulgt av Leo Tolstojs «Krig og fred» og James Joyces «Ulysses». Egentlig holdt flesteparten seg til J.K. Rowling, John Grisham og chick.lit-dronninga Sophie Kinsella.

Hvordan spotte bokbløfferne? Snik deg til en kikk på lesebrettet deres. Etter hvert som boksamlingene flytter over på brett, blir de mindre spenstige å vise fram, men også lettere å holde skjult.

Kiosklitteratur var USAs raskest voksende eboksjanger i fjor. Et anonymt brett gjorde det lettere for amerikanerne å ta med lesestoffet på t-banen eller kafeer, uten å tenke på hva sidemannen syntes.

Vi bryr oss om hva andre leser, og åpenbart bryr vi oss også om hva andre synes om det vi leser. Derfor er jeg nokså sikker på bokormer med eksponeringsbehov snart vil finne løsninger på brett.

Vi kan allerede poste Spotify-listene våre på Facebook. Når kommer leselistene?