BEROLIGENDE: Gjermund Cappelen fortalte familien både om storsmugling og om korrupsjon.
BEROLIGENDE: Gjermund Cappelen fortalte familien både om storsmugling og om korrupsjon.Vis mer

Hva sier egentlig en narkoman stor­smugler til mora si?

Å berolige mor.

Kommentar

Gjermund Cappelen har brakt sorg og det mora kaller «grusomme hemmeligheter» inn i sin egen familie. Likevel var det med kjærlighet og omsorg både hun, smuglerens ekssamboer og sistnevntes eksmann forklarte seg i retten i går. Alle de tre vitnene sa mer eller mindre det samme: at de lenge har visst at Gjermund Cappelen hadde en politimann ved navn Eirik som beskyttet ham.

Selv satt storsmugleren framoverlent og lyttet, og hadde en lang og varm prat med mora si i pausen. Eirik Jensen virket til tider frustrert, forbløffet og fortvilet. Vitnene var trygge i vitneboksen og forklarte seg konsistent, om enn med noen avvik fra hverandre og fra tidligere forklaringer.

Ved inngangen til rettssaken stusset jeg på at Cappelen skulle ha fortalt sine nærmeste at han hadde en politimann på lønningslista, heller enn å si at han var informant for politiet og slik framstå som mest mulig lovlydig overfor familien. Den kriminelle logikken er tydeligvis motsatt. Både Cappelens mor, hans sønns mor og hennes eksmann var tydelige på motivet bak historien: Cappelen ville berolige dem, ved å si at de ikke trengte å være redde for ham. Han kom nemlig ikke til å bli tatt av politiet, men kunne gjøre nær sagt hva han ville og slippe unna med det. Alle nevnte hvordan Jensen hjalp Cappelen med å beholde sertifikatet etter fyllekjøring som eksempel.

Cappelens mor fortalte om en glad gutt som ble skilsmissebarn da han var seks år. Han flyttet med henne til Hedmarken og så faren i Oslo bare i helger. Som barn var Gjermund Cappelen speider og med på elgjakt, men han fant seg aldri helt til rette. De beste vennene hans var hos faren på Røa, og dit flyttet han etter ungdomsskolen. Da visste allerede mora at han hadde begynt å røyke hasj. Helt siden den gang har de hatt åpne samtaler rundt rusmisbruk og omsetning. Hun har vært rasende, men har også syntes det har vært spennende å få innblikk i hans verden.

Rettssakens 54. dag bekreftet inntrykket av en omsorgsfull politimann som strakte seg langt for å hjelpe sin narkomane informant. Eirik Jensen beskrives som et forbilde, en omsorgsperson og en farsfigur for Gjermund Cappelen. Mora benyttet sjansen til å takke Jensen fra vitneboksen. Eksen var takknemlig da politimannen overtok ansvaret for en narkoman i avrusing da hun var utslitt. Jensen forsikret begge om at han tok vare på Cappelen.

Alle tre mente forholdet til Jensen også beskyttet smuglervirksomheten, og at Cappelen bidro med informasjon om andre saker til politiet. Til eksmannen skal Cappelen ha sagt at han hadde politimannen på lønningslista,

En familie med en yrkeskriminell er ikke helt som alle andre familier. Etter hvert vente de seg til tanken på narkotikaomsetningen og ble mer redde for at Cappelen skulle bli avslørt. I et slikt bilde er altså tanken på korrupsjon beroligende.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.