Hva sier en filmliste?

Diskusjonen av norsk film domineres altfor ofte av hva som er årets trend, skriver Audun Engelstad i etterkant av sommerens filmkåring i Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har denne sommeren hatt to kåringer som de har presentert parallelt. De 15 mest betydningsfulle norske filmene de siste 25 åra (siden 1982), og de 15 mest betydningsfulle filmene i resten av verden i samme tidsperiode.

Den siste listen skal det ikke brukes særlig mye plass på her. Samlingen av filmer juryen har kommet fram til demonstrerer at oppgaven nærmest er umulig å løse, og listen har da også fått noen underlige utslag. For eksempel er fraværet av europeisk film nesten totalt, kun to filmer har kommet med.

Den norske listen er enklere å diskutere, her er tilfanget av filmer ganske oversiktlig.

Kanskje hadde det blitt mer temperatur omkring kåringen hvis listen hadde vært kortere. Det er tross alt ikke så mange gode filmer å velge mellom. Likevel, filmlisten slik den står nå, innbyr til noen refleksjoner omkring vår nye filmkanon.

Innen litteraturfeltet har det nå gått inflasjon i kanonkåringer og priser. Slik er det ikke innen film, snarere tvert om.

Årets norske filmkanon er en verkende påminnelse om at vi trenger en framstilling av vår filmhistorie fram til vår tid. Vi bør få flere lister, og ikke minst debatter om listene, for å motvirke den dårlige kollektive hukommelsen som råder på feltet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer