Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hva skal Apple gjøre med Siri?

Satser på stemmestyring, møter skepsis i markedet.

SVARER PÅ DET DU MÅTTE LURE PÅ: Apples stemmestyrte assistent Siri kan ifølge Phil Schiller svare på det meste du måtte lure på. Hvor gode svarene faktisk blir, gjenstår å se. Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP/Scanpix
SVARER PÅ DET DU MÅTTE LURE PÅ: Apples stemmestyrte assistent Siri kan ifølge Phil Schiller svare på det meste du måtte lure på. Hvor gode svarene faktisk blir, gjenstår å se. Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Apple i går lanserte sin iPhone 4S, lød det et merkbart sukk fra de mange som hadde fulgt pressekonferansen direkte - så mange var de, at flere av verdens største teknonettsider bukket under for pågangen.

Forventningene var store, ikke minst til nyheten mange trodde ville komme: En helt ny iPhone 5. Da Apples nye toppsjef Tim Cook i stedet dro fram en telefon som var helt lik dagens iPhone 4 på utsiden, syntes det ikke å være nok for mange at innmaten var kraftig forbedret.

Aksjekursen til Apple sank ved børsåpning i dag, samtidig som konkurrentene Samsung, HTC og Nokia alle opplevde en liten oppsving. Flere analytikere Reuters har snakket med uttrykte også sin frustrasjon over at det ikke kom noe ny hardware.

Samtidig er det få som snakker om det som kanskje var gårsdagens aller største nyhet, Siri.

Stemmestyring Siri er den stemmestyrte virtuelle, personlige assistenen som skal kunne utføre en lang rekke oppgaver for deg i iOS. Alt fra å lese opp eller skrive en tekstmelding, til å bestille bord på restaurant.

Navnevalget er neppe tilfeldig. Det nordiske kvinnenavnet betyr rett og slett «vakker seier», noe som muligens kan gjenspeile Apples tro på sin egen evne til å innovere og introdusere nye brukermønstre. At ordet betyr også «rumpe» på japansk, får så være.

- Siri er et kraftig varsel om framtidas bruk av mobile enheter - ikke bare når det kommer til stemmens makt, men enda viktigere muligheten til å kontekstualisere en uttalelse eller et spørsmål, sier mobilanalytiker Thomas Husson ved Forrester Research til The Guardian.

Samtidig er Husson ikke helt sikker på om forbrukere like raskt vil omfavne stemmestyring som de gjorde med touchskjermen da Apple brakte den til torgs, en bekymring han deler med sjefanalytiker Jan Dawson ved Ovum:

- Demoen av Siri ga definitivt pressekonferansen en viss «wow»-faktor, noe som ellers manglet. Men på mange måter føles det som en ny Facetime - noe som gjør seg godt på en demo, men som få folk faktisk vil bruke i praksis, sier Dawson til The Guardian.

Apple har imidlertid en sterk støttespiller i sin konkurrent Microsoft, som for noen uker siden selv annonserte at stemmestyring ville være en viktig del av deres mobilstrategi framover.

- Hvis du ser på suksessen til iPhone, skyldtes den brukervennligheten rundt skjermen og touch-opplevelsen. Nå nærmer vi oss et punkt der stemmestyring vil bety vel så mye. I tiden framover vil det å ha en eller annen form for naturlig stemmestyring bli noe brukerne forventer. Hvor godt det gjøres vil avgjøre hva som selger, og hva som ikke gjør det, sa Ilya Bukshteyn i Microsoft nylig til Gigaom.

Og få er vel bedre til å fronte en ny teknologi - samt få den til å selge - som Apple.

Dele på teknologien? Men kan Siri være for stor for Apple? Om teknologien viser seg å være så imponerende som Apples demo antydet, virkelig fungerer i praksis og faktisk blir tatt i bruk av massene, har den et potensiale som strekker seg langt utenfor iPhones markedsandel på anslagsvis fem prosent av det globale mobilmarkedet.

Da må Apple gjøre et valg: Låse Siri til iPhone, og håpe på en økt markedsandel takket være den imponerende teknologien, eller lisensiere ut Siri til andre mobilprodusenter og tjene penger på alles suksess med den.

Stephen Wunker hos Forbes skriver at dette belyser et interessant dilemma for Apple: Selskapets plattform har så bra programvare og så mange «sticky» applikasjoner og tjenester at man i realiteten begrenser markedspotensialet kraftig ved å låse det til sin egen maskinvare. Vekstpotensialet er et helt annet om Apple slipper programvaren løs og tjener penger på at Apples løsninger dukker opp i tredjepartsprodukter, hevder Wunker.

Velkjent dilemma Men en slik modell er selvsagt ikke uprobematisk. Den tette integrasjonen mellom programvare og veldesignet maskinvare er en nøkkel til Apples suksess. Når Siri dukker opp på en billig taiwanesisk telefon som ramler fra hverandre, er ikke Apple lenger det samme prestisjevaremerket.

IKKE BARE SPØRSMÅL: Med Siri kan du også gi kommandoer til telefonen, og du får da en direkte kvittering på om forslaget hennes er det du mente at du ville. Foto: APPLE
IKKE BARE SPØRSMÅL: Med Siri kan du også gi kommandoer til telefonen, og du får da en direkte kvittering på om forslaget hennes er det du mente at du ville. Foto: APPLE Vis mer

Wunker nevner ikke at dette er et gammelt og velkjent dilemma for Apple. Det var i sin tid nettopp Steve Jobs' manglende vilje til å lisensiere ut Apples operativsystem til PC-produsenter som muliggjorde Windows' markedsdominans, og nesten førte til Apples undergang.

Hadde Jobs valgt annerledes den gang, ville majoriteten av verdens PCer trolig kjørt Mac OS, ikke Windows. Men uten underdog-posisjonen ville heller ikke Apple blitt det kreative og innovative selskapet det er i dag.

Nå står Steve Jobs' etterfølger overfor samme dilemma, denne gang i forhold til iOS og mobildatabruk - som om få år trolig vil være all databruk.

Vanskelig teknologi Det var en imponerende demo Apple holdt av Siri i går. Men det er all grunn til å imøtese den stemmestyrte assistenten med en porsjon sunn skepsis. En virtuell, personlig assistent som faktisk virker, slik at man kan snakke til den med naturlig tale, bli forstått uavhengig av hvordan man velger å formulere seg, og få utført en lang rekke oppgaver på telefonen eller nettbrettet, ville være en sensasjonell teknologisk triumf.

Det er lov å håpe, men vi tror det ikke før vi har opplevd det fungere i praksis.

Er det noen som husker «Second Life»? Den virtuelle verdenen vi alle skulle flytte inn i, som seriøse norske bedrifter bygde hus i og som skulle bli det nye grensesnittet for alt fra seriøs business til virtuell sex?

På teknologihistoriens skraphaug ligger det en mengde slike konsepter. Nye grensesnitt for interaksjon mellom mennesker, eller menneske/maskin. Det er ikke mange som skriver med penn på skjerm i dag. Det er heller ikke mange som snakker til datmaskinene sine, til tross for at stemmestyring og kunstig intelligens har vært på agendaen i tiår.

At det er spesielt vanskelig å utvikle fungerende teknologi for et lite språkområde som det norske, fikk Norsk Språkteknologi på Voss erfare. Nå er det Apple som skal gjøre det for oss.

I mellomtida kan det bli festlige tilstander i kollektivtransporten, når nordmenn på vei til og fra jobb forsøker å snakke til telefonene sine på de tre språkene Siri skal beherske i dagens betaversjon; engelsk, tysk eller fransk.

Interessant nok er annonseringen av Siri bare noen få uker unna den framtida Apple ifølge NBC forutså for 16. september 2011 i denne 24 år gamle konseptvideoen fra 1987. Er dette funksjonalitet vi kanskje kan se fra Siri om få år?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!