FLYTTET SEG: Den 93 tonn tunge Buddah-statuen i Kamakura i Japan er fra 1200-tallet. Her er den fotografert i 1909. 1. september 1923 flyttet den seg en halv meter under det store Kanto-jordskjelvet. Foto: Scanpix 
FLYTTET SEG: Den 93 tonn tunge Buddah-statuen i Kamakura i Japan er fra 1200-tallet. Her er den fotografert i 1909. 1. september 1923 flyttet den seg en halv meter under det store Kanto-jordskjelvet. Foto: Scanpix Vis mer

Hva skal du feire i dag?

Verden byr på mange muligheter.

Meninger

I dag er det 1. september. Hva slags dag er det? Bortsett fra at mange land har første skoledag og at dagen markerer innledningen til høsten på den nordlige halvkule? Visste du for eksempel at man i Eritrea feirer innledningen til frigjøringskampen. Eller at den er nasjonaldag i Slovakia og ble det i Libya etter at Moammar Gaddafi tok makten ved et kupp i 1969. Uzbekistan feirer frigjøringen fra Sovjetunionen i 1991. I Guyana innledes en måned til ære for landets urbefolkning, og i Honduras er det flaggdag.

I Japan er 1. september dagen for «forhindring av katastrofer». På denne dagen i 1923 inntraff det store Kanto-jordskjelvet, som tok livet av 142 800 mennesker og blant annet rammet storbyene Tokyo og Yokohama. I Kamakura, som lå seks mil fra jordskjelvets senter, ble den store, kjente Buddah-statuen flyttet over en halv meter. Den veier 93 tonn. Dagen skal minne folk om at de må forberede seg på at slike ting kan skje igjen.

I Sør-Afrika er 1. september første dagen i en nasjonal treplantingsuke. Slike dager til ære for trær og skog feires over hele verden, men på forskjellige datoer. Fra i dag og sju dager framover skal bevisstheten om skogens betydning for livet på jorda fremmes i Sør-Afrikas befolkning, som oppfordres til å plante trær. I Australia er dagen den såkalte «wattle»-dagen, eller nærmere bestemt en dag til fremme for akasie-busker og -trær, som det fins over tusen arter av på jorda.

Så til en dag som feires internasjonalt. 1. september er de «tilfeldige, gode gjerningers dag», innstiftet av velmenende mennesker fra New Zealand til fremme for vennlighet og godhet. For å feire dagen behøver man ikke gjøre annet enn å overraske sine medmennesker med å være snill, altså gjøre noe godt man ellers ikke ville gjort. La oss til slutt minne om at 1. september er viet to interessante temaer, riktignok på forskjellige steder på kloden. I dag feires kunnskapens dag i Russland og Ukraina, og journalistikkens dag på Taiwan. Et tilfeldig sammentreff? Det kan jeg aldri tenke meg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.