Forfatteren Alf van der Hagen gir ut en intervjubok med forfatteren Dag Solstad. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / Dagbladet
Forfatteren Alf van der Hagen gir ut en intervjubok med forfatteren Dag Solstad. Foto: Erling Slyngstad Hægeland / DagbladetVis mer

Hva skal du lese i vår?

70 tips og noen skråblikk.

KOMMENTAR: NORSKE FORLAG JOBBER i flokk. De utgir stort sett alt det viktigste på samme tid, selv om medieoppmerksomheten er mye lettere å tiltrekke seg når det ikke er sein august, september eller oktober, og selv om det faktisk finnes folk som kjøper bøker også utenom julesalget. Men det er selvfølgelig ingen hagefest i februar.

DERMED ER DET SOM vanlig sparsomt med store, norske titler blant vårens utgivelser. Erlend Loe kommer med ny roman om forlagsbransjen — «Vareopptelling». Jon Fosse gir ut noe nytt, men det er en diktsamling. Frode Saugestad er en kjent mann i litterære kretser, men som forfatter er han fortsatt en debutant. Karin Moe er en durkdreven avantgardeforfatter, men hvor bredt hennes konseptroman «Virkeligheten» — om språkets barbariske randsone, dels på bokmål og dels på nynorsk — kommer til å slå ned, gjenstår å se.

Og Jo Nesbø er strengt tatt sommerlektyre, selv om «Politi» vil skape sirkus nok for en hel sesong.

Erlend Loe slipper bok i vår. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
Erlend Loe slipper bok i vår. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

HELDIGVIS FINNES DET håp. Situasjonen kan sammenliknes med musikkvåren. Festivalen By:larm har kanskje ikke så mange store navn på plakaten, men man oppdager alltid noe helt sinnssykt der. Og leter du i andre hyller enn «Etablert norsk skjønnlitteratur», har du gode sjanser for å få noen store leseropplevelser til våren. Brevene- og essayene kommer flommende ut fra et virkelig litterært stjernelag. Lillehammer-aktuelle J.M. Coetzees brevveksling med Paul Auster gis ut på norsk. Milan Kundera skriver et slags forsvar for kunsten i essayform (hva er det romanene hans gjør da?), og både Orhan Pamuk og Jonathan Frantzen skriver essay — om livet, samtida og forfatterrollen.

NÅR VI FØRST ER inne på navn utenfra: Jennifer Egan, Richard Ford, Dave Eggers og Zadie Smith. Til overmål kommer nye bøker fra J.M. Coetzee, fjorårets nobelprisvinner Mo Yan og Vladimir Nabokov ut på engelsk i vår. (Nabokov har riktignok ikke stått opp fra det døde, det er snakk om et nyoppdaget skuespill fra 1923.) I Sverige har Jonas Gardell begynt på en romantrilogi basert på sin fortid i homomiljøet i Stockholm på 80-tallet, da hiv/AIDS brøt ut. Og Karl Ove Knausgård samarbeider tett med Maria Zennström om oversettelsen av romanen hennes. Det er vel anbefaling god som noen.

PÅSKEHALVÅRET ER SELVSAGT preget av krim. John le Carrés «En delikat sannhet» er kanskje den det knyttes størst forventninger til. Og når Jens Lapidus og ekteparet bak Lars Kepler kommer til Krimfestivalen, blir det med nye utgivelser i kofferten. Andre: Jørgen Brekke, Arnaldur Indriðason, og Lene Kaaberbøl.

Det gjør Jo Nesbø også. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
Det gjør Jo Nesbø også. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

MEN DE VIRKELIGE FUNNENE i vår gjør du sannsynligvis blant sakprosaen — og da snakker jeg ikke bare om Geir Lippestads «Det vi kan stå for», selv om den forhåpentligvis vil sette startskuddet for en spennende verdidebatt rundt 22/07-rettsoppgjøret. Åshild Eidem og Erik Fosse har begge vært på bakken i Gaza, Anders Sømme Hammer har fulgt et jentefotballag fra Kabul til Norway Cup. Mala Naween har gjort som Mette-Marit: dratt til India for å lære om surrogati. Dessuten er det Stemmerettsjubileum. Og mellom en flom av kvinnesaksbiografier finner vi «Stemmer 2013» — 12 månedlige pamfletter som gir ordet til 12 sterke kvinner. Første kommer i dag, signert Toril Moi.

(Dagbladet:) Dagbladet presenterer i dag en oversikt over de viktigste boktitlene som kommer ut i vår. Blant dem er det ingen tvil om hvilken det er knyttet mest spenning til.

«Flere politimenn blir funnet drept på åsteder for gamle, uoppklarte drap som de selv har vært med på å etterforske. Drapene er ekstremt brutale og bestialske. Politiet står uten spor og mangler i tillegg sin beste etterforsker. På et sykehus ligger en hardt skadet mann i koma. Rommet bevoktes av politiet, og ingen får vite hva den mystiske pasienten heter.»

Boklista Og det kommer flere bøker til våren også. Pust inn og kos deg med Dagbladets ufullstendige oversikt.

Wislawa Szymborska bør ikke undervurderes. Foto: REUTERS / NTB Scanpix.
Wislawa Szymborska bør ikke undervurderes. Foto: REUTERS / NTB Scanpix. Vis mer

Fantasykongen Tor Åge Bringsværd har hele to bøker på planen i vår. «Ikke fordi den har et svar, men fordi den har en sang» er en fantasyroman om umulig kjærlighet mellom mennesker og «oliner». «Jesus» er en mytologisk biografi om den forholdsvis kjente mannen med samme navn.

Finsk bølge På oversatt-listene er forfattere med finske røtter i vinden. Mikael Niemi kom til Oslo forrige uke, i forbindelse med utgivelsen av den komiske katastroferomanen «Fallvann».

Også Arto Paasilinna er på vei til våre trakter. «Adam & Eva» ble skrevet i 1993, men kommer på norsk først nå.

Men den finnen det er knyttet aller mest forventninger til er Sofi Oksanen, som nærmest har fått superstjernestatus i hjemlandet etter at «Utrensking» kom på kino i fjor. «Da duene forsvant» er en andre verdenskrigsroman fra Estland om en motstandsmann, en maktens kameleon og en «tyskertøs».

Stor spenning knyttet til John le Carrés nye krim. Foto: Sang Tan / AP / NTB SCANPIX.
Stor spenning knyttet til John le Carrés nye krim. Foto: Sang Tan / AP / NTB SCANPIX. Vis mer

Og i kjølvannet av hennes død i høst, kommer diktsamlingen «Livet er den eneste måten» fra den avdøde nobelprisvinneren Wislawa Szymborska.

«Lilja4ever»-regissøren Lukas Moodyson kommer med romanen «Tolv måneder i skygge».

Schirach, Schalansky, Aidt Et navn som er verdt å merke seg er Judith Schalansky, som også skal til Lillehammer-festivalen. Senest i høst kom hennes praktfulle, personifiserte atlas ut på norsk. I vår kommer «Sjiraffens hals», om en lærer i biologi som mister troen på Darwin.

Naja Marie Aidt vant Nordisk råds litteraturpris i 2008. Det loves et nådeløst, men ømt portrett av en familie når hun nå skal gi seg i kast med den vestlige kulturens myter om menn, fedre og sønner i «Stein, saks, papir».

Ferdinand von Schirach er kjent for et norsk publikum som en eminent novelleskribent. Men han er også en profilert, tysk forsvarsadvokat. Kombinasjonen er gull, og nå kommer hans første roman, «Collini-saken», ut på norsk.
Barn selger best? Oversettelser av en rekke utenlandske bestselgerdamer er på vei til våre bokhandlere. Marian Keyes' «Mysteriet i Mercy Close», Fay Weldons «Huset Dilbertine», Kate Mortons «Hemmeligheter», Kate Mosses «Citadell» er bare noen av titlene.

Og Jens Lapidus kommer til og med til Oslo, med en ny novellesamling i bagasjen. Foto: Berit Roald / Scanpix
Og Jens Lapidus kommer til og med til Oslo, med en ny novellesamling i bagasjen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Men i vår kan de se ut som at alle kjendisforfatterne vil skrive ungdomsbøker. Jostein Gaarder, Unni Lindell, Tom Egeland og Jørn Lier Horst gir ut hver sin.

Kriminell forventning Krimsuperstjernen John le Carré slipper også en ny bok etter at hans «Muldvarpen» gikk på kino i fjor. «En delikat sannhet» byr på moralske utfordringer, i en historie om en britisk-amerikansk antiterror-operasjon på Gibraltar.

Og det er ikke bare Jo Nesbø som gjør dette til en norsk krimvår å glede seg til. Både Jørgen Brekke og Thomas Enger som kanskje tar steget opp en divisjon med henholdsvis «Menneskets natur» og «Blodtåke». Skribent og politi-duoen Sigbjørn Mostue og Jonny Brenna gjorde stor suksess med «Politi og røver» og er tilbake med «Operasjon Fønix».

Historisk krim Bernt Rougthvedt og Jorun Thørring har begge skrevet historiske krimromaner, begge fra andre verdenskrig. I Rougthvedts «Tårn» er det noe som ikke stemmer i den hemmelige ledelsen til motstandsorganisasjonen H7. Thørrings roman «Verdens druer» begynner med at et lik blir funnet i en leilighet i Paris.

Skandinavisk krim Som alltid er det mye svensk krim i vente. Jens Lapidus gir ut novellesamlingen «Mamma forsøkte». Håkan Nesser, ekteparet bak pseudonymet Lars Kepler, Hjorth og Rosenfeldt, Leif GW Persson og Mons Kallentoft har også sendt nye titler til oversettelse.

Og det er ikke lenger bare svenskene som kan skrive kvalitetskrim, men hele Skandinavia! Lene Kaaberbøls «Nattegalens død» kommer, om en Røde Kors-søster som vikles inn i en pasients mordgåte, med røtter helt til stalintidens Ukraina.

Jussi Adler Olsens «Marco-effekten» tar for seg en sak om innviklede familieforhold, grotesk menneskebehandling og korrupsjon som strekker seg fra Justisdepartmentet til Afrika.

Også er det Arnaldur Indriðason, islendernes krimyndling. «Tvekampen» (arbeidstittel) har en original setting: Spaaskij-Fischer-kampen i sjakk i Reykjavik i 1972.

Internasjonal krimfest Av øvrige, internasjonale krimnavn, kan vi nevne Jeffrey Archer, Michael Connelly, Elisabeth George, Tana French, Lee Child og Val McDermid. Sistnevnte er allerede bekreftet til Krimfestivalen i mars. Hvilke andre spennende krimnavn som kommer, blir snart klart.

Sakprosa-bonanza Alf van der Hagen har skrevet intervjubok. Med Dag Solstad. Den heter «Levd uliv, intervjubok med Dag Solstad».

Aschehougs «Stemmer»-prosjekt i forbindelse med Stemmerettsjubileet har allerede vært omtalt her i avisa. Det kommer en bok i måneden, fra sterke kvinnestemmer om hva de vil. Først ut er Toril Moi med «Språk og oppmerksomhet». Nå er det bekreftet at også Charlotte Thorstvedt skal gjøre sin stemme hørt (i alle fall lest).

Den tidligere glamourmodellen Lene Alexandra Øien har skiftet kurs, og skrevet selvhjelpsboka «Bra nok!; en bok om trygghet, selvfølelse og selvrespekt», for å hjelpe andre til det hun har lært de siste åra: å dyrke den «positive egoismen».
 
Stein Morten Lier har skrevet om «Mafia i Norge» en god stund. Han skal ha usedvanlig gode kilder i Oslo-politiet, og nå kommer endelig boka.
Spennende unge Åshild Eidem feltrapporterer fra en av verdens minste, men heteste konfliktsoner i «Spillet om Gaza». Noe av det samme gjør den kjente legen Erik Fosse i «Med livet i hendene. Stemmer fra krigssonen».

Av 22.juli-utgivelser er Simen Sætres biografi, «Fjordman», kanskje den mest lovende. Klassekampen-journalist Tom Egil Hverven og illustratør Sverre Malling følger for øvrig i Kristoffer Schaus fotspor med rettsnotatsamlingen «Terrorens ansikt».
Kronprinsesse Mette-Marit bør glede seg til å lese Mala Naveens rapport fra India om surrogatiindustrien — og problematikken — i «Den globale baby».

Og Anders Sømme Hammer har fulgt et jentefotballag i Kabul til Norway Cup i «Heia Kabul!». Jentene sparker fotball mot alle odds og samfunnsnormer i hjemlandet — vil noen hoppe av når de kommer til Norge?

Bjørnson og «stardom» I forbindelse med NRK-serien ved samme navn gir Are Kalvø ut en «Ny grunnlov». Han mener nemlig at han kunne gjort bedre selv enn forsamlingen på Eidsvoll. Mon tro om onde tunger begynner kanskje å kalle mannen bak «Bibelen 2» stormannsgal snart?

Lene Alexandra Øien har lagt glamourmodellkarrieren bak seg, og vil hjelpe andre å bli trygge på seg selv. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet.
Lene Alexandra Øien har lagt glamourmodellkarrieren bak seg, og vil hjelpe andre å bli trygge på seg selv. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet. Vis mer

Siste bind i Edvard Hoems biografirekke om Bjørnstjerne Bjørnson - «Det evige forår. Bjørnstjerne Bjørnson 1899-1910» - kommer omsider i vår. Den tar blant annet for seg Bjørnsons utrolige gravferd på tog gjennom Europa.

Stein Johan «Steinjo» Grieg Halvorsen og Erlend Klarholm Nilsen forteller deg hvordan de ble b-kjendiser i «Erlend & Steinjo: Fra barndom til stardom».
Rock og politikk To rockebøker kommer til våren. Det er Patti Smiths «Sanka ull», med dikt om barndom og ungdom. Også er det Rod Stewart-biografien med den kreative tittelen «Rod».
Til sist, ingen bokvår uten politikerbiografier — VGs Elisabeth Skarsbø Moen har portrettert Ola Borten Moe, og Erik Solheim skriver memoarer med Marit Brobakk.

Simen Sætre skriver bok om bloggeren Fjordman. Foto: Faksimile / Scanpix
Simen Sætre skriver bok om bloggeren Fjordman. Foto: Faksimile / Scanpix Vis mer
Erlend og Steinjo skriver om hvordan de oppnådde stjernestatus. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Erlend og Steinjo skriver om hvordan de oppnådde stjernestatus. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Patti Smiths «Sanka ull» kommer ut i oversatt versjon på Samlaget. Foto: Bjørn Sterri
Patti Smiths «Sanka ull» kommer ut i oversatt versjon på Samlaget. Foto: Bjørn Sterri Vis mer