Hva skal du lese på solsenga i sommer?

Her er fem tips.

FAVORITT: Kate Morton er blant Cathrine Krøgers favoritter. Her fotografert da hun besøkte Norge i fjor sommer.
Foto: Berit Roald / Scanpix
FAVORITT: Kate Morton er blant Cathrine Krøgers favoritter. Her fotografert da hun besøkte Norge i fjor sommer. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

(Dagbladet:) Også bokbransjen er sesongbetont. Vi har den særegne norske bokhøsten og den klassiske påskekrimmen.

I tillegg har forlagene funnet en spesiell type romaner de kaller sommerlesning: Underholdende pageturnere, der sidene nærmest skal bla seg selv.

Den lettere del av litteraturen er påfallende kjønnsdelt. Forlag og bokhandlere synes å satse på at begge kjønn leser krim, mens kun kvinner leser romaner. Brorparten av bøkene i sjangeren er skrevet av kvinner - med kvinnelige helter, mannlige antihelter, mystikk og romantikk.

Her er fem tips å ta med seg på ferie, dersom du tåler litt feminint lesestoff:

Siri Østli: «Pikekyss og djevelkake»
Til og med omslaget til Siri Østlis tredje roman, «Pikekyss og djevelkake», er rosa.

Hva skal du lese på solsenga i sommer?

Hun er av få norske forfattere som klarer å lage gode underholdende romaner i den nokså forslitte sjangeren chic lit, som forlagene åpenbart forsøker å revitalisere ved å kalle feelgood.

Her følger Østli malen fra sine to foregående bøker. Tre Oslo-venninner lever alle i nokså ulykkelige parforhold, med menn så håpløse at de er over i karikaturen: Her den naive barneskolelæreren Lisen, som forguder sin notorisk utro kunstnermann. Og den Tårnfridaktige forretningskvinnen, som blir dumpet av sin forlovede. Hun sverger hevn. Det skaper forviklinger i denne humoristiske, veldreide og velskrevne boka. Like lett å lese som den er lett å glemme.

Kate Morton: «Hemmeligheter»
For den som er ute etter mye bok for penga, er kiloprisen lav og kvaliteten høy på australske Kate Mortons historiske mastodontromaner. Hun er min absolutte favoritt i denne sjangeren: fortellinger der et mysterium fra fortiden får innvirkninger på nåtiden.

Hennes fjerde roman, «Hemmeligheter», handler om Laurel, som sliter med et barndomsminne om en grusom forbrytelse hun var vitne til. Det involverer hennes bryske mor, og bringer oss tilbake andre verdenskrig i London. Dette burde være et sikkert kjøp.

Kate Mosse: «Citadell»
Ikke fullt så litterært solid, men en grøssende god spenningssnekker, er navnesøsteren Kate Mosse, omtalt som en feministisk utgave av Dan Brown.

Mursteinen «Citadell» er en siste frittstående bok i Languedoc-trilogien hennes. Også denne er lagt til andre verdenskrig, der heltinnen er 18 år gamle Sandrine. Hun er med i den franske motstandsbevegelsen, og boka involverer på snedig vis nazister som jakter på Den hellige gral.

Fay Weldon: «Leve kongen!»
82 år gamle Fay Weldon holder koken. Forfatteren av «En hunndjevels bekjennelser» (1983) kommer med «Leve kongen!». Den er lagt til overklasse-London i 1901, og her er alle klisjéene: Stive og snobbete overklassebriter med forfløyne døtre og naive sønner, vulgære amerikanere, trofaste tjenere, intriger og dobbeltmoral.

Hva skal du lese på solsenga i sommer?

Mottagelsen i England har vært nokså lunken, og Weldon har nok skrevet langt bedre bøker enn dette. Men det skulle være noe for fans av Downton Abbey.

Veronica Henry: «Langhelgen»
«En bok som får deg til å tenke på blått hav, strender og måkeskrik», lokker forlaget på coveret til «Langhelgen» av britiske Veronica Henrys — manusforfatter for blant annet «Med hjartet på rette staden». Handlingen er lagt til et lite hotell i Cornwall, der vi følger de ulike gjestene og deres forhistorie.

Boka ble nominert til årets kjærlighetsroman i England, og burde være en sikker vinner en varm og solfylt sommerdag. Om den en gang kommer...

Hva skal du lese på solsenga i sommer?