STRANDLESNING: Sommertid er lesetid. Fredrik Wandrup gir deg sine tips til ferielesning.
Illustrasjonsfoto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX
STRANDLESNING: Sommertid er lesetid. Fredrik Wandrup gir deg sine tips til ferielesning. Illustrasjonsfoto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIXVis mer

Hva skal du lese på stranda i år?

Her er Fredrik Wandrups sommerboktips.

||| Fredrik Wandrup, litteraturansvarlig i Dagbladet, gir deg her sine tips til billigbøker du kan lese i sommervarmen.

Miguel de Cervantes: «Don Quijote»
Sommeren er tida da man tror man har god tid. Hvorfor ikke ta igjen en klassiker? Historiens første roman og verdens beste bok, ifølge mange litterater. Morten Claussen har for øvrig nylig utgitt «Don Quijote 1 - en litterær forestilling», en innføring i bokas univers.

• Daphne Du Maurier: «Rebecca»
Denne romanen er akkurat utgitt til glede for nye lesere. Et godt, gammeldags mysterium, en grøsser og en thriller, filmatisert av Alfred Hitchcock, med både middelhavsområdet og engelsk overklassemiljø som kulisser.

Rønnaug Kleiva: «Notat vedrørande kjærleik»
En kraftpakke fra den ellers minimalistiske dikteren. Fire bøker i ett: «Fangeteneste», «Ingen reell fare», «La oss krysse Nilen» og «Ikkje for varmt, ikkje for kaldt». Få skriver mer tett, intenst, rått og poetisk om kjærlighetens veier og avveier enn Rønnaug Kleiva.

• Gabriel Michael Vosgraff Moro «Der lyset slipper inn»
Vi er i det eksotiske Venezia, på 1500-tallet. Boka starter med at en mann (som for øvrig bærer samme navn som forfatteren) blir halshogd. Hvorfor? En fargesterk og medrivende intrige nøstes opp.

• Haruki Murakami: «Sauejakten»
Den japanske stjerneforfatteren er ventet til Norge i august. Dette er Murakamis gjennombruddsroman; en vittig og uvanlig variant over den hardkokte detektivromanen, med sauer i sentrum.

• Siri Hustvedt: «Det jeg elsket»
Den norskættede Siri Hustvedt skildrer to familier i New York, etter at de konfronteres med en katastrofe i tilværelsen. Ingenting blir som før, livet snus opp ned.

• Alfred Fidjestøl: «Eit halvt liv»
Per Sivle (1857-1904) levde et tragisk liv, men skrev evergreens som «Den fyrste song» og «Berre ein hund». En flott biografi, nettopp utgitt i billigutgave.

• Epiktet: «Handbok i livskunst»
Sommerboka for den som ikke har tenkt å slippe helt tak i hjernecellene - om hvordan man bør leve. En håndbok om denne boka er også nettopp utgitt, «Epiktets håndbok i kunsten å leve».

• Joachim Førsund: «Jeg kunne gått hjem i blinde»
Vår gamle Dagbladet-kollega Joachim Førsund, i det siste svært aktiv under TV2s fotballsendinger, debuterte i fjor med denne sterke romanen. Om å vende hjem til en tragedie - og de ettertanker det kan føre til.

• Alice Munro: «Alice Munros beste»
Nobelprisen? Hun er stadig aktuell, denne kanadiske novellemesteren. Boka samler noen av hennes beste fortellinger. En nattbordsbok så god som noen.