Hva skal en mann gjøre?

«En liten, men fin og stilstikker roman om ny og gammel kjærlighet.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Rønnaug Kleivas siste roman får meg til å tenke på Olav H. Hauges korte og megetsigende dikt: «I dag såg eg / tvo månar, / ein ny / og ein gamal. / Eg har stor tru på nymånen. / Men det er vel den gamle.» Hovedpersonen i «Ingen reell fare» deler den blandingen av håp og sorg, livskraft og resignasjon som finnes i Hauges dikt: «Kva anna har ein enn eit restliv, det som er igjen her og no? Blir vi ikkje alle øydelagte av livet? Er ikkje det å leve? Skjer ikkje det med oss alle? Er det ikkje det som er sjølve livet: å vere øydelagt, og likevel leve, så langt ein kan, fullt og heilt og øydelagt?»

Å leve et restliv

Hovedpersonen er en femti år gammel mann med en stabil tilværelse og ustabil kone på Vestlandet. Når mannen innleder et forhold til en kvinne i en annen by, en kvinne som til forskjell fra kona gjør ham glad, kjærlig og åpen, stilles han overfor et valg som tilsynelatende er enkelt: å fortsette å leve i et liv som oppleves som et «restliv», ødelagt, bare så vidt til å holde ut med nok tilførsel av flukt og bedøvelse, eller å velge en annen mulighet, en ny kjærlighet og et nytt liv. Men han klarer ikke å velge og blir i stedet stående i en litt trist, men trygg, positur midt imellom. Han er en mann som ikke utsetter seg for noen reell fare.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer