DEBATT

Niger:

Hva skal norske soldater gjøre i Niger?

Militært bidrag uten debatt.

NIGER: Amerikansk og fransk terroristjakt er, sammen med innsatsen for å holde flyktninger og migranter ute, sentrale elementer i våre alliertes forsvarssamarbeid med regimet i Niger. Nå er en avtale på plass om status for de norske styrkene som driver med kapasitetsbygging i Niger. Hva det innebærer vet vi ikke, skriver artikkelforfatteren. På bildet er den franske militærbasen i hovedstaden Niamey, avbildet. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix
NIGER: Amerikansk og fransk terroristjakt er, sammen med innsatsen for å holde flyktninger og migranter ute, sentrale elementer i våre alliertes forsvarssamarbeid med regimet i Niger. Nå er en avtale på plass om status for de norske styrkene som driver med kapasitetsbygging i Niger. Hva det innebærer vet vi ikke, skriver artikkelforfatteren. På bildet er den franske militærbasen i hovedstaden Niamey, avbildet. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I en kort melding fra Statsministerens kontor 9. februar ble det opplyst at det nå er kommet på plass en avtale om status for de norske styrkene som driver med kapasitetsbygging i Niger.

Hva dette innebærer er foreløpig ikke klart. Vi vet ikke om norske soldater allerede er på plass i Niger eller om dette er en utplassering som planlegges. Hvilke styrker det er snakk om og hvor mange vet vi heller ikke.

Det vi vet er at dette ifølge Statsministerens kontor er et kapasitetsbyggings oppdrag hvor norske soldater skal bidra med trening og andre former for militær opplæring.

Det kan være gode grunner til et norsk militært bidrag i Niger, men dette burde vært gjenstand for debatt. Vet vi hva vi begir oss ut på? Er dette hva Niger nå trenger?

Etter tidligere militære operasjoner som har blitt gjenstand for debatt i etterkant, som Afghanistan og Libya, bør vi ikke unngå å gå starte nye uten noe som minner om en åpen debatt.

Er dette noe vi bør være med på, og hvis ja, på hvilken måte? Hva kan oppnås med militære virkemidler i denne delen av verden og hvilke fallgruver kan vi komme til å støte på?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer