Hva skal skje på Oslos første tegneseriefestival?

Spill inn dine ønsker.

(Dagbladet.no): Oslo får i år egen tegneseriefestival i form av Oslo Comics Expo. Festivalen begynte å slå rot i november i fjor.

- Jeg har veldig stor tro på det, alle aktører i miljøet virker gira på en festival, sa tegneserieskaper Flu Hartberg til Dagbladet.no den gangen. Sammen med Norsk Tegneserieforum, Serieteket og flere serietegnere stilte han seg bak initiativet.

Nå er festivalen lagt til 4. og 5. mai, og noe av programmet er klart:

- Hovedgjestene er Steffen Kverneland og Lars Fiske. Dessuten kommer Mads Eriksen (som tegner «M») og Lene Ask, som kom med en tegenserieromanen «Hitler, Jesus og farfar» i fjor. Det blir også noen seminarer, forteller koordinator Berit Petersheim til Dagbladet.no.

Skviser Raptus?

Hovedprogrammet legges til Serieteket på Deichmanske bibliotek på Grünerløkka.

- Det blir også et stort telt på Schous plass, og det blir kveldsarrangementer på et utested, forteller Petersheim.

Flu Hartberg er ansvarlig for sistnevnte, men kan ikke fortelle flere detaljer per i dag.

BURLESK STIL: Ikke alle tegneserieskapere er ute etter å få deg til å le. Flu Hartberg (26) begynte å tegne serier som seksåring, og solgte egenprodusert serieblad i skolegården i 7. klasse. I fjor ga han ut heftet «English Conversation 1» og barneboka «Gordon blir uteligger» sammen med Markus Midré. Nå lager han tegneseriefestival. Foto: LINDA NÆSFELDT
BURLESK STIL: Ikke alle tegneserieskapere er ute etter å få deg til å le. Flu Hartberg (26) begynte å tegne serier som seksåring, og solgte egenprodusert serieblad i skolegården i 7. klasse. I fjor ga han ut heftet «English Conversation 1» og barneboka «Gordon blir uteligger» sammen med Markus Midré. Nå lager han tegneseriefestival. Foto: LINDA NÆSFELDT Vis mer

Stor mønstring i tegneseriemiljøet til tross: Tegneserieskaper Arne Bye frykter at oslofestivalen vil skvise den ti år gamle Raptus-festivalen i Bergen.

- Når det kommer en tegneseriefestival i Oslo vil de store forlagene komme til å heller konsentrere seg om den som er i Norges største by, og vil nedprioritere festivalen i Bergen, sier Bye til NRK.

Petersheim mener frykten er ubegrunnet:

- Vi har ikke fått noen reaksjoner fra Raptus, men får derimot masse informasjon fra dem, sier hun til Dagbladet.no.

Voksen målgruppe

- Du mener det er nok interesse til to festivaler?

- Ja, det mener jeg. Raptus er på høsten, dessuten er det to helt forskjellige typer festivaler. Oslofestivalen skal ha en mer voksen profil med en annen målgruppe.

- Som er?

- Vi vil nå kulturinteresserte mennesker, rett og slett. Vi lager ikke eget barneprogram, som Raptus har. De har en mer familievennlig profil, og jeg tror ikke de med småbarn vil ha så mye igjen hvis de tar på barna sine på Oslo Comics Expo. Vi vil presentere voksne og mer ukjente serier enn de mer kommersielle som Raptus viser fram. Og det er bra de gjør det, men alle trenger ikke kjøre den samme pakka, sier Petersheim.

Hva ønsker du å se og oppleve på Oslos første tegneseriefestival? Spill inn dine ønsker til festivalens koordinator Berit Petersheim og talsperson Håvard Johansen.

NY FESTIVAL: Berit Petersheim jobber ved Serieteket, Deichmanske biblioteks tegneserieavdeling på Grünerløkka i Oslo. Der blir det stripefestival i mai.
HOVEDGJEST: Steffen Kverneland skal gjeste Oslo Comics Expo i mai.