DEBATT

Debatt: Forskning

Hva skal Statistisk Sentralbyrå drive med?

SSB og forskningsavdelingen kan med full rett påberope seg å ha gitt verdifulle bidrag til samfunnsutviklingen i Norge,

EVALUERES: Et utvalg har på oppdrag fra SSB-direktør Christine B. Meyer foreslått å kutte forskningsavdelingen fra 80 til om lag 50 ansatte. Det er mye som må avklares før det eventuelt kan anbefales, skriver artikkelforfatteren. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
EVALUERES: Et utvalg har på oppdrag fra SSB-direktør Christine B. Meyer foreslått å kutte forskningsavdelingen fra 80 til om lag 50 ansatte. Det er mye som må avklares før det eventuelt kan anbefales, skriver artikkelforfatteren. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Et utvalg, ledet av Torstein Bye i Statistisk sentralbyrå (SSB), har foretatt en gjennomgang av virksomheten i forskningsavdelingen for å vurdere om SSB bør drive med forskning. Og – i tilfelle svaret er ja, hva skal det forskes på og hvordan skal denne forskningen organiseres?

Det er utmerket at SSB foretar en vurdering av egen virksomhet. Alle offentlige virksomheter burde gjøre noe liknende med jevne mellomrom. Forutsatt at vurderingene og tilrådingene kommer fra kompetente fagfolk, kan dette være nyttig, selv om det ikke medfører store endringer. SSB bør selvsagt også løpende vurdere de enkelte statistikkområdene med tanke på relevans og effektivitet.

Når det gjelder forskningsavdelingen, så ble den i sin tid opprettet først og fremst for å kunne gi politikk-relevante analyser til storting og forvaltning, særlig Finansdepartementet, blant annet i forbindelse med nasjonalbudsjettene og langtidsprogrammene/perspektivmeldingene. Et viktig poeng her er at analysene og eventuelle tilrådinger da kommer fra en uavhengig institusjon – med en armlengdes avstand til politikerne. Avdelingen har også levert analyser og utredninger til en lang rekke offentlige utvalg. Avdelingen ble ikke opprettet primært for å drive innovativ akademisk forskning for internasjonal publisering. Det ene utelukker imidlertid ikke det andre, og avdelingen har opp gjennom årene publisert en rekke solide arbeider internasjonalt. Det har hele tiden vært stilt strenge krav til faglig kvalitet, jf. navn som Aukrust, Bjerkholt og Longva som lenge var ryggraden i avdelingen. SSB har for øvrig hele tiden rekruttert blant de beste økonomene og statistikerne fra universitetet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer