Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

MDG

Hva skal til for at jeg skal bli lagt merke til?

Hjertesukk fra MDG-politiker i grisgrendte strøk.

I STØTET: Lan Marie Nguyen Berg trenger ikke gjøre stort for å få oppmerksomhet, Hva med alle oss andre politikere? spør Farid Sharia, også han fra Miljøpartiet De Grønne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
I STØTET: Lan Marie Nguyen Berg trenger ikke gjøre stort for å få oppmerksomhet, Hva med alle oss andre politikere? spør Farid Sharia, også han fra Miljøpartiet De Grønne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Mens vi andre må flytte fjell og sette himmelriket i bevegelse for å bli lagt merke til av riksmedia, kan det virke som om enkelte politikere ikke trenger å gjøre annet enn å stikke hodet ut gjennom utgangsdøra for å havne på Dagsrevyen. Pressedekningen er, uavhengig om du tilhører et stort fossilparti eller ikke, innmari urettferdig.

Det kommer kanskje ikke som en overraskelse på folk at en politiker klager over utilstrekkelig medieoppmerksomhet. Jeg er ikke et unntak, men jeg har ei høne å plukke med media.

Farid Shariati, MDG-politiker i Vadsø
Farid Shariati, MDG-politiker i Vadsø Vis mer

Et godt eksempel er oppmerksomheten rundt min partifelle Lan Marie Nguyen Berg, byråd for miljø og samferdsel i Oslo. Det virker som at hun ikke en gang kan ha salami på ei brødskive uten å havne i medias uvær, og må forklare seg på TV. Det syns jeg er urettferdig. Hva med oss andre som fortjener den samme oppmerksomheten?

La meg for ordens skyld nevne noen eksempler: I Vadsø har den viktigste saken for det borgerlige flertallet vært å sammenkoble scooterløypenettverket i kommunen. Problemet er at dette har gått på bekostning av friluftsliv, naturmangfold, hensynet til sårbare områder, i motsatt retning av statlige direktiver og mye mer. Miljøpartiet De Grønne i Vadsø har derfor vært i spissen av opposisjonen i denne saken. Så tror du ikke jeg ble skuffet når Nettavisen ikke smekket meg opp på forsiden deres da jeg kjøpte en scooter, akkurat når debatten og diskusjonene sto på som verst?

Og hvorfor blir mine kolleger i storbyene, og ikke jeg, viet så mye oppmerksomhet når de tar en «diesel-taxi» til en debatt en sjelden gang, når jeg er eier av en dieselbil? Dessuten flyr jeg når jeg skal til andre steder i Norge, og jeg spiser kjøtt, flere ganger i uken til og med! Fortsatt ingen skandaleoppslag. Det verste er at det påstås at kaffe latte er noe som bare fortæres av folk i storbyene, når det er det eneste jeg bestiller her ute i distriktene! Jeg forstår ikke hvorfor, og det plager meg…

Nå er det vel kanskje på tide å si at jeg selvfølgelig er ironisk og glad for at jeg slipper den usaklige mediehetsen. Å være politiker for Miljøpartiet De Grønne betyr ikke at vi plutselig er noen superhelter som lever i et parallellunivers med helt andre forutsetninger enn alle andre. Politiker eller ei, vi er fortsatt mennesker som må forholde oss til dagens faktiske forhold. Ikke heller har vi den type hybris at vi tror at vi er perfekte og feilfrie værelser.

Jeg som bor i Finnmark må ta fly når jeg skal reise andre steder i landet. Og så lenge jeg ikke har mulighet til å lade en elbil på grunn av manglende infrastruktur i fylket, er jeg avhengig av fossile drivstoff. Som miljøpolitiker vil jeg ikke heller forby kjøtt og fisk, jeg vil heller gjøre det lettere å støtte den lokale bonden og fiskeren.

Politikken til Miljøpartiet De Grønne handler i stor grad om at vi må legge forholdene til rette for at vi som privatpersoner lettere skal kunne ta grønne valg og ha mer bærekraftige livsstiler - like mye i storbyene som i distriktene. Den handler om at myndighetene må leve opp til sine egne forpliktelser, avtaler og lovnader for å sikre at vi ikke ødelegger livsgrunnlaget for mennesker i Norge og resten av verden - både for framtidige generasjoner og ikke minst for dem som merker konsekvensene av klimaendringene i dag.

Det blir et spennende valgår, og det er spennende tider. I kjølvannet av den amerikanske valgkampen er det skapt en økt bevissthet rundt seriøs og saklig mediedekning. Distriktspolitikk, for eksempel, håper jeg kommer til å bli en viktig valgkampssak. Det trengs en endring, og der har De Grønne mye vi skulle ha sagt! En seriøs og saklig mediedekning av partienes faktiske ståsteder og politikk vil påvirke om folk virkelig stemmer for eller imot sin egne interesser.