Hva skal vi kalle Josef Fritzl?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den grusomme nyhetene fra Østerrike sist uke som mange av oss følger fra dag til dag, synes uforståelige. Hvordan kan en mann sperre inn sin datter i 24 år, misbruke henne (både før og under fangenskapet), gjøre henne gravid seks ganger? Vi har vansker med å fatte handlingene.

Jeg har lest om saken i avisene, som mange andre. Og jeg har lagt merke til at journalistene, som vel er rystet de også, har behov for å beskrive hendelsene og mannen det dreier seg om med sterke ord. Mannen omtales som maktsyk despot, pervers plageånd, psykopat, autoritær tyrann, sadist - og som monster. Jeg aksepterer alle disse, utenom det siste.

Ordet monster gjør mannen til uhyre, og ikke menneske. Det er sikkert mange som intuitivt vil hevde at Fritzl er mer uhyre enn menneske, at det er selve djevelen som har tatt bolig i den lille østerrikske byen. For meg er det viktig å se ham som menneske. Det gjør at vi må ta inn over oss at mennesker kan være grusomme. Slik vi har sett i tyske konsentrasjonsleire, slik vi har sett i mange kriger verden over, slik vi ser midt blant oss når mennesker begår overgrep mot andre mennesker. Det er først når vi menneskeliggjør grusomheten at vi kan bekjempe dem. Monstre hører til i eventyrene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer