Hva skal vi kalle Josef Fritzl?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den grusomme nyhetene fra Østerrike sist uke som mange av oss følger fra dag til dag, synes uforståelige. Hvordan kan en mann sperre inn sin datter i 24 år, misbruke henne (både før og under fangenskapet), gjøre henne gravid seks ganger? Vi har vansker med å fatte handlingene.

Jeg har lest om saken i avisene, som mange andre. Og jeg har lagt merke til at journalistene, som vel er rystet de også, har behov for å beskrive hendelsene og mannen det dreier seg om med sterke ord. Mannen omtales som maktsyk despot, pervers plageånd, psykopat, autoritær tyrann, sadist - og som monster. Jeg aksepterer alle disse, utenom det siste.

Ordet monster gjør mannen til uhyre, og ikke menneske. Det er sikkert mange som intuitivt vil hevde at Fritzl er mer uhyre enn menneske, at det er selve djevelen som har tatt bolig i den lille østerrikske byen. For meg er det viktig å se ham som menneske. Det gjør at vi må ta inn over oss at mennesker kan være grusomme. Slik vi har sett i tyske konsentrasjonsleire, slik vi har sett i mange kriger verden over, slik vi ser midt blant oss når mennesker begår overgrep mot andre mennesker. Det er først når vi menneskeliggjør grusomheten at vi kan bekjempe dem. Monstre hører til i eventyrene.

For meg blir saken viktig også fordi noen mennesker mener at de eier barn, og kan gjøre hva de vil med dem. Hvis vi forstår Fritzl som menneske, og tar i bruk den frustrasjonen mange føler over det som har skjedd disse barna, kan vi bruke den til å forstå hvorfor det er viktig å utstyre seg med et sterkt barnevern.

Dersom vi kaller Fritzl et monster, frikjenner vi på et vis handlingene. Monstre er troende til hva som helst. Det er først når vi betrakter ham som menneske at vi kan dømme ham for hans handlinger.

MENNESKELIG?: - Ordet monster gjør Fritzl til uhyre, og ikke menneske. For meg er det viktig å se ham som menneske. Det gjør at vi må ta inn over oss at mennesker kan være grusomme, skriver debattanten. Foto: Østerriksk politi
MENNESKELIG?: - Ordet monster gjør Fritzl til uhyre, og ikke menneske. For meg er det viktig å se ham som menneske. Det gjør at vi må ta inn over oss at mennesker kan være grusomme, skriver debattanten. Foto: Østerriksk politi Vis mer
Hva skal vi kalle Josef Fritzl?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer