DEBATT

Debatt: Ulv

Hva skal vi med ulven?

Stortingspresidenten kan ikke leve med at norsk lov følges. Han skjønner åpenbart ikke at ulven har en plass i norsk natur. 

ENSOM ULV: Truls Gulowsen fra Greenpeace var i klart mindretall blant ulvemotstanderne som demonstrerte foran Stortinget onsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENSOM ULV: Truls Gulowsen fra Greenpeace var i klart mindretall blant ulvemotstanderne som demonstrerte foran Stortinget onsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hva har naturen noen gang gjort for oss? Er den ikke som oftest bare i veien? Som når vi skal bygge et hyttefelt eller en vei? Da kommer det alltids noen trekkende med en utrydningstruet plante eller et dyr som holder på å dø ut.

Hva skal vi med denne artsrikdommen? Kanskje det føles trist å tenke på at det ikke lenger skal finnes pandaer, isbjørner og gorillaer, men hva med fettkjuka, krypsekkdyret, grå buktkrinslav og Lamprothamnium papulosum?

Ta for eksempel elvemuslingen, en liten pusling som er truet av utryddelse, mye på grunn av den storstilte vannkraftutbyggingen vi har hatt her i landet. Elvemusling er ingen delikatesse for menneskene. Det er ikke derfor vi bør ta vare på den. Men den er med på å rense vannet i elva, og rent vann er vi avhengige av. Det er samspillet mellom artene, hvor hver og en har sin plass og funksjon, som står i fare om vi utrydder en av dem. Det er dette samspillet som gir oss rein luft, rein jord, reint vann og alt det andre vi trenger.

Det er så selvsagt at vi ikke ser det. Naturen renser lufta vi puster inn, vannet vi drikker og jorda vi dyrker maten vår i. Den gir oss klær, medisiner og materialer. Alt leveres gratis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer