DEBATT

Debatt: Ulv

Hva skal vi med ulven?

Stortingspresidenten kan ikke leve med at norsk lov følges. Han skjønner åpenbart ikke at ulven har en plass i norsk natur. 

ENSOM ULV: Truls Gulowsen fra Greenpeace var i klart mindretall blant ulvemotstanderne som demonstrerte foran Stortinget onsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ENSOM ULV: Truls Gulowsen fra Greenpeace var i klart mindretall blant ulvemotstanderne som demonstrerte foran Stortinget onsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hva har naturen noen gang gjort for oss? Er den ikke som oftest bare i veien? Som når vi skal bygge et hyttefelt eller en vei? Da kommer det alltids noen trekkende med en utrydningstruet plante eller et dyr som holder på å dø ut.

NY ROLLE: Lars Haltbrekken, tidligere leder i Naturvernforbundet, er nå stortingskandidat for SV i Sør-Trøndelag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NY ROLLE: Lars Haltbrekken, tidligere leder i Naturvernforbundet, er nå stortingskandidat for SV i Sør-Trøndelag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Hva skal vi med denne artsrikdommen? Kanskje det føles trist å tenke på at det ikke lenger skal finnes pandaer, isbjørner og gorillaer, men hva med fettkjuka, krypsekkdyret, grå buktkrinslav og Lamprothamnium papulosum?

Ta for eksempel elvemuslingen, en liten pusling som er truet av utryddelse, mye på grunn av den storstilte vannkraftutbyggingen vi har hatt her i landet. Elvemusling er ingen delikatesse for menneskene. Det er ikke derfor vi bør ta vare på den. Men den er med på å rense vannet i elva, og rent vann er vi avhengige av. Det er samspillet mellom artene, hvor hver og en har sin plass og funksjon, som står i fare om vi utrydder en av dem. Det er dette samspillet som gir oss rein luft, rein jord, reint vann og alt det andre vi trenger.

Det er så selvsagt at vi ikke ser det. Naturen renser lufta vi puster inn, vannet vi drikker og jorda vi dyrker maten vår i. Den gir oss klær, medisiner og materialer. Alt leveres gratis.

Vi mennesker ødelegger fysisk og direkte de fornybare, livgivende tjenester fra naturen som jordsmonn, skog, ferskvann, mangrove og dyrearter. Ofte oppdager vi hva dette er verdt gjennom katastrofer. Der hvor mangroveskogen var intakt overlevde langt flere tsunamien og tyfonen Nargis, enn der mangroveskogen var ødelagt. I nesten alle flomkatastrofer har man funnet ut at de har blitt forverret ved at mennesker har ødelagt jordsmonn, våtmark og skog. Kostnadene blir enorme regnet både i mennesker og milliarder.

ULVEMOTSTANDER: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) går mot sitt eget parti, og deltok under ulvedemonstrasjonen onsdag.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ULVEMOTSTANDER: Stortingspresident Olemic Thommessen (H) går mot sitt eget parti, og deltok under ulvedemonstrasjonen onsdag.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Eller hva skjer når bier, humler og andre dyr som pollinerer forsvinner? I Sichuan i Kina må tusenvis av bønder befrukte frukttrærne selv. I California må de importere en million bier for å befrukte mandeltrærne. Befruktningen var gratis inntil biene forsvant. Bier og humler er helt avgjørende for 2/3 av våre matsorter og 1/3 av mengden mat vi spiser.

I Norge har vi registrert 206 forskjellige arter av bier. Vi har fått mye ny kunnskap de siste årene, også om at tolv av bie-artene sannsynligvis har forsvunnet fra norsk natur for godt.

Å fjerne dyr fra økosystemet kan ha uventede konsekvenser. Noen arter, som meitemarken, er uerstattelige for å sikre jordas fruktbarhet. Et annet overraskende eksempel er gribber. Da man innførte medisinen diclofenac for kyrne i India, døde 97 prosent av gribbene i løpet av 15 år. Før åt 40 millioner gribber 12 millioner tonn kjøtt i året. Da de døde ut overtok villhundene. En beregning viste at man fikk ca. 48000 flere dødsfall av rabies. Og kostnadene for samfunnet var over 100 milliarder kroner. Motsatt kan forskere fortelle at etter at ulven ble gjeninnført i Yellowstone nasjonalpark, økte antallet dyr og planter fordi ulven holdt antallet hjortevilt nede.

Nettopp ulven har skapt store avisoverskrifter i Norge den siste tiden. Etter at klima- og miljøministeren før jul sa nei til å skyte 32 ulv i Norge har det vært et sirkus uten like. Stortingspresident Olemic Thommessen, som ikke ville møte Dalai Lama, møtte nylig ulvemotstandere fra Hedmark som var i Oslo og demonstrerte. Det er fint han møter ulvemotstanderne, men da kunne han kanskje ha møtt Dalai Lama også?

Uavhengig av hvem stortingspresidenten møter og ikke: Ulven har en plass i naturen. En av dens oppgaver er å regulere bestandene av hjortevilt så de ikke blir for mange. Men nå krever ulvemotstanderne erstatning for tapt elg.

Naturen er ikke noe fra Thorbjørn Egners drømmeverden. Her spises det. Ofte er sånn at noen spiser hverandre. Torsk spiser sild, rev spiser hare og ulv spiser elg. Om elgjegerne skal få erstatning for elgen som ulven spiser, hvor stor blir ikke regninga fra sildefiskerne da, for all silda torsken spiser?

At ulven er truet var selv H, Ap, Frp og KrF enige om da de inngikk et ulveforlik i fjor. I innstillingen fra energi- og miljøkomiteen står det: «Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti … viser til at ulven er fredet i Norge, den er fåtallig og den er klassifisert som kritisk truet i ‘Norsk rødliste for arter 2015’.»

Det hevdes at klima- og miljøministeren bryter Stortingets vedtak. Som stortingspresidenten sa, på plenen utenfor Stortinget: Det er ikke til å leve med. Men Stortinget må også følge lovene og avtalene de selv har vedtatt. Klima- og miljøministeren varslet Stortinget før ulveforliket ble inngått at det kunne stride mot lover Stortinget har vedtatt tidligere.

Da han avslo lisensfellingen av 32 ulv var det fordi regjeringen ikke med viten og vilje kan bryte loven. Det er mer enn merkelig at stortingspresidenten mener det eneste som er til å leve med er å bryte landets regler.

Vel, ulvene lever helt fint med det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer