KOMMENTARER

Hva skal vi med voksne barnebokeksperter?

Det er stor forskjell på hvilke bøker voksne og barn velger.

NÅR BARN BESTEMMER: Arks Barnebokpris er en av få norske litteraturpriser med barn i juryen. Her fra prisutdelingen i 2005, der Sigbjørn Mostue vant med fantasyboka «Gravbøygen våkner».
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
NÅR BARN BESTEMMER: Arks Barnebokpris er en av få norske litteraturpriser med barn i juryen. Her fra prisutdelingen i 2005, der Sigbjørn Mostue vant med fantasyboka «Gravbøygen våkner». Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

• Les ukas bokanmeldelser her.

- Den beste prisen jeg kan få! jubler gjerne forfatterne, når de vinner en kåring med «vanlige» lesere i juryen.

Særlig når det dreier seg om barnebøker. Brageprisen er vel og bra, men der er det voksne som avgjør, og det er jo ikke dem boka er til for.

Etter en periode der det nærmest har gått i ett med nominasjonslister og prisutdelinger i Bok-Norge, er det på tide å gjøre opp status. Og som vanlig er stor forskjell på hvilke bøker voksne og barn velger, når de skal kåre den beste barne- og ungdomsboka. Lista over bøkene voksne eksperter har satt sitt kvalitetsstempel på, er også radikalt forskjellig fra lista over de mest solgte bøkene siden nyttår (se motsatt side).

Ifølge Kritikerlaget var fjorårets beste barnebok «Førstemamma på Mars», om en mamma som er alvorlig syk. Den fikk også Kulturdepartementets bildebokpris, mens «Brune», om en gutt som slår tilbake mot plageåndene, fikk litteraturprisen. «Brune» ble en av Norges to nominerte til årets Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris, sammen med skilsmisseboka «Krigen». Fjorårets Bragepris gikk til ungdomsboka «Så vakker du er», om kreft og død.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer