Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hva skjedde egentlig da Ormen Lange-gassen skulle ilandføres?

Ny krim om intriger i olje-norge.

DEBUTANT: Tidligere spesialrådgiver Hogne Hongset har skrevet en thriller fra oljebransjen, den første i en serie på tre. Her i samtale med Dag Terje Andersen på en gasskonferanse i Bergen i 2008.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
DEBUTANT: Tidligere spesialrådgiver Hogne Hongset har skrevet en thriller fra oljebransjen, den første i en serie på tre. Her i samtale med Dag Terje Andersen på en gasskonferanse i Bergen i 2008. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE: Et ran som går veldig galt får en årvåken politimann til å undersøke saken nærmere.

Det er den utløsende hendelsen i denne svært omfattende thrilleren, som er første bind i en serie fra innsiden av norsk oljebransje.    

Ormen Lange Hogne Hongset har selv tjue år bak seg i oljebransjen, og skrev for fem år siden boka «Naturgass — et grunnlag for ny industri», som tar for seg mye av stoffet han nå har brukt i thrillerform.  

Det handler om Norsk Hydro, Ormen Lange og ilandføring av gass. «Traktaten» skal ende opp med tre bind, og mye av handlingen i «Varsleren» går naturligvis ut på å berede grunnen for det som skal skje videre.    

Faktiske hendelser Forfatteren påpeker at boka bygger på faktiske hendelser, og det er for så vidt ganske tydelig. Olje og gass er forholdsvis tungt stoff, men Hongset fikser ganske bra å gjøre det spennende og forholdsvis lett forståelig.

image: Hva skjedde egentlig da Ormen Lange-gassen skulle ilandføres?

Han bruker et bredt persongalleri, veksler mellom fiktive og virkelige mennesker og bygger langsomt opp et plott.  

Politimannen Arve Meyer etterforsker noe som til å begynne med er en ranssak, men som blir et drap når ransofferet dør på sykehuset.
Den døde viser seg å være Hydro-ingeniøren Harald Øverby, og etter hvert begynner etterforsker Meyer å ane at det kan ligge noe mer bak ranet. Men det er en tung materie, og han trenger innsidehjelp for å komme noen vei.    

Ingeniør Det får han av ingeniøren Silje Petersvik, også hun ansatt i Norsk Hydro. Sammen begynner de en etterforskning som de ikke helt vet hvor vil ende opp.

Samtidig følger vi arbeidet som foregår internt i oljeselskapene for å få gjennomslag for bransjens vilje gassaken, spesielt overfor Olje- og energidepartementet.  

Alt i alt en spennende innside-bok, men den brutale voldsscenen mot slutten blir for overdrevet og usannsynlig i forhold til resten av handlingen. Men ellers er dette en utmerket thriller og en god start på serien.

DEBUTANT: Hogne Hongset debuterer med en thriller fra oljeindustriens bakside. Foto: STURLASON/KAGGE
DEBUTANT: Hogne Hongset debuterer med en thriller fra oljeindustriens bakside. Foto: STURLASON/KAGGE Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!