Hva skjedde egentlig da Wiborg døde?

I ny roman tar forfatter Jan Mehlum for seg Jan Wiborgs mystiske dødsfall for 22 år siden. 

SØKER ETTER SVAR: Var varsleren Jan Wiborgs mystiske dødsfall i 1994 et dragisk selvmord eller et politisk mord? Det er utgangspunktet for Jan Mehlums nye Svend Foyn-krim. Her ser vi forfatteren med prisen «Den gyldne revolver» han fikk for boka «Kalde hender». Foto: NTB Scanpix
SØKER ETTER SVAR: Var varsleren Jan Wiborgs mystiske dødsfall i 1994 et dragisk selvmord eller et politisk mord? Det er utgangspunktet for Jan Mehlums nye Svend Foyn-krim. Her ser vi forfatteren med prisen «Den gyldne revolver» han fikk for boka «Kalde hender». Foto: NTB ScanpixVis mer

I 1994 døde sivilingeniør Jan Wiborg under mystiske omstendigheter.

Han hevdet å sitte på informasjon knyttet til planlegging av ny hovedflyplass som ville ryste det politiske Norge istykker.

Hva han eventuelt visste, fikk vi aldri vite - Jan Wiborg ble funnet død utenfor et hotell i København.

Hoppet eller dyttet?

- Dansk politi og en norsk kommisjon konkluderte at varsleren hadde begått selvmord. Det ble også slått fast, og vedtatt i Stortinget, at det var et selvmord, sier forfatter Jan Mehlum.

Sivilingeniør Jan Wiborg fotografert i 1992. Foto: Stein Bjørge / Aftenposten / NTB Scanpix
Sivilingeniør Jan Wiborg fotografert i 1992. Foto: Stein Bjørge / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer

Han fletter historien rundt Wiborgs død inn i sin nye krimbok, «To komma åtte sekunder», om tønsbergadvokaten Svend Foyn.

Han pendler inn og ut av virkeligheten, og ender med en løsning vi ikke kan røpe her. Mehlum lener seg mye til forfatter og journalist Knut Lindhs bok «Hvem drepte Jan Wiborg?» fra 2014.

Penger og politikk

- Jeg har annenhåndskilder og helt nye primærkilder i Wiborg-saken - en ufattelig historie som har alt av spenning, konspirasjonsteorier, maktspill, penger og politikk på høyeste nivå, sier Mehlum.

Mehlum forteller at han også sitter på informasjon han ikke kan eller tør bruke.

- Men det er helt klart at det er en sannsynlighetsovervekt, altså mer en 50 prosent sannsynlig, at Jan Wiborg ikke tok sitt eget liv.

- Da gjenstår to alternativer: enten ble han drept eller så var dødsfallet et uhell.

En ufattelig historie

Dette er kort fortalt historien om Jan Wiborg:

På slutten av 80- og 90-tallet var det omfattende debatter og store diskusjoner om hvor den nye hovedflyplassen skulle plasseres. Skulle det bli Gardermoen, Hobøl eller Hurum? Mange arbeidsplasser, enorme pengesummer, infrastruktur og storpolitikk sto på spill.

Flertallet gikk inn for Hurum, men det kom fram at værforholdene der ikke var gunstige for en flyplass.

Sivilingeniøren Jan Wiborg fikk i oppdrag å kvalitetssikre værmålingene. Han mente Meteorologisk institutts målinger i beste fall var feil. 21. juni 1994 ble han funnet død på bakken utenfor et hotell i København.

Tror varsleren ble drept

- Selv om det fra politi og offisielt hold ble slått fast at Wiborg begikk selvmord, fins det solid dokumentasjon på at han ikke gjorde det, hevder en engasjert Mehlum, som ikke klarer å legge fra seg Wiborg-historien.

Han legger ikke skjul på at Wiborg-saken er mat for konspirasjonsteoretikere.

Selv hevder han at han selv er kommet inn i saken med friske og uhildede øyne. Mehlum er blant dem som tviler på at varsleren tok sitt eget liv.

Siste ord er ikke sagt

- Her er det mye å ta tak i, for vi kjenner fremdeles ikke sannheten. Jeg håper at Knut Lindhs reflekterte og saklige faktabok og min krim kan sette nytt søkelys på mysteriet. Jeg kan fortelle at det er flere som jobber i kulissene for å finne ut mer om denne saken, sier Mehlum, som er overbevist om at siste ord ikke er sagt i Wiborg-saken.

«To komma åtte sekunder» er den tida det tar for et menneske på vel 50 kilo å falle fra 14. etasje, kan Mehlum fortelle.

Og det er der denne Foyn-historien starter: advokaten skal møte en kvinnelig journalist og være et sannhetsvitne i møte med hennes kilde. Men hun faller ut av hotellrommet i København. Foyn ser likhetstrekk med et annet hotellfall over 20 år tidligere, da Jan Wiborg blir funnet på bakken utenfor Hotel Cabinn. Dermed er Foyn - og Mehlum - på sporet.

- Utvidelse av krimsjangeren

- Wiborgs familie er informert om at jeg har skrevet en bok delvis basert på hans historie, og har ikke motsatt seg det. Både ekskona og sønnen er overbevist om at han ble drept, forteller Mehlum.

Han beskriver «To komma åtte sekunder» som en utvidelse av krimsjangeren, en hybrid - der den ligger et sted mellom «true crime» og fri fiksjon.

- Jeg ville gjøre noe annet denne gang. Synes det er altfor mange seriemordere som går løs i det litterære Norge, mordere som henger folk opp som juletrepynt.

Virkelighet og fiksjon

Da synes han at virkeligheten og den fascinerende Wiborg-historien er mer inspirerende.

I sin research forteller han at han kom over en gammel Dagbladet-overskrift: «USA har JFK-saken, Sverige har Palme-drapet og vi har Wiborg-mysteriet».

- Vi har Wiborg-mysteriet.