Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hva skjedde her?

NRK manipulerer Stoltenberg-bilde.

MANIPULERT: 10. oktober la Jens Stoltenberg ut et bilde av seg og Trond Giske, tatt på stedet Giske. Bildet har fått 17 500 likes, men satireprogrammet «5080 Nyhetskanalen» lot seg ikke imponere. De valgte derfor å manipulere bildet. Illustrasjon: Egil Aslak Aursand Hagerup / «5080 Nyhetskanalen»
MANIPULERT: 10. oktober la Jens Stoltenberg ut et bilde av seg og Trond Giske, tatt på stedet Giske. Bildet har fått 17 500 likes, men satireprogrammet «5080 Nyhetskanalen» lot seg ikke imponere. De valgte derfor å manipulere bildet. Illustrasjon: Egil Aslak Aursand Hagerup / «5080 Nyhetskanalen» Vis mer

(Dagbladet): 10. oktober i år la statsminister Jens Stoltenberg ut et bilde på sin Facebook-konto. På bildet var en smilende Stoltenberg og næringsminister Trond Giske, som begge pekte på et veiskilt med stedsnavnet «Giske» på.

Bilder har over 17 300 likes, og har gått som en farsott på nettet.

En slik hendelse går ikke upåaktet hen for dem som driver med politisk satire, og nå har de nye NRK-komikerne i programmet «5080 Nyhetskanalen» tatt tak i saken.

Manipulerte skilt Det hele startet med seriens første program, som gikk i går. Da lagde komikerne Markus Gaupås Johansen (32) og Sturle Vik Pedersen (32) en sketsj om det reelle tettstedet Brunkeberg, der tettstedet har brukt mye penger på å rense nedtaggete stedsskilt hvor B-en er fjernet.

I sketsjen ønsker tettstedet å spare penger, og bestemmer seg derfor for å fjerne B-en i skiltet permanent, og lar stedet bli hetende Runkeberg.

I går kveld fulgte komikerne opp sketsjen på Facebook, med et manipulert bilde av Stoltenberg og Trond Giske. På det manipulerte bildet står Stoltenberg og Giske og peker på et skilt med påskriften «Runkeberg», og under bildet står det:

«SISTE: Regjeringen fornøyd med navneendringene».

- Kurs i sosiale medier Johansen forteller til Dagbladet at de ønsket å tulle med orginalbildet til Stoltenberg, som allerede har blitt vitset mye med på nettet.

- Du skjønner at Giske og Stoltenberg har vært på kurs og fått beskjed om å legge ut ting på sosiale medier. Det er jo ikke et veldig morsomt bilde, man vet vel at det er steder som heter Giske i Norge, sier Johansen.

Satireprogrammet «5080 Nyhetskanalen» har bakgrunn i nettstedet 5080.no, opprettet av Johansen og Pedersen i 2008, som tøyser med nyheter og mediefolk.

- Måten man snakker på nyhetssendinger, er kunstig og alvorlig. Når de først er blide, virker det unaturlig og robot-aktig. De snakker aldri, men roper. Dette har vært veldig gøy å leke med, sa Johansen da Dagbladet intervjuet ham om programmet tidligere denne uka.

Statsministerens kontor har ingen kommentar til det manipulerte bildet.

ORIGINALEN: Jens Stoltenberg la ut dette bildet på Facebook 10. oktober. Foto: SMK
ORIGINALEN: Jens Stoltenberg la ut dette bildet på Facebook 10. oktober. Foto: SMK Vis mer