Hva skjedde med Agnes?

Hvordan gikk det med Agnes von Kurowsky, den vakre sykepleiersken som ble Ernest Hemingways store kjærlighet i Italia ved slutten av 1. verdenskrig?

I Richard Attenboroughs film «I krig og kjærlighet» som nå vises på norske kinoer, møtes de to etter at «Ernie» er skrevet ut fra Røde Kors-sykehuset. I virkeligheten skjedde det aldri, selv om deres veier skulle krysse hverandre. Utvilsomt fikk Agnes den største betydning for Hemingway. Lenge etter bruddet betrodde han en venn at han ikke kunne glemme Agnes. «... om sykepleiersken Agnes fra Italia skulle komme tilbake i hans liv, ville han gi opp alt for henne.» Hemingway var da gift med den første av sine fire koner.

De dype følelser for Agnes, og smerten hun hadde voldt ham ved sin avvisning, fikk ham til stadig å vende tilbake til dette temaet i novellene sine. I en av dem heter også sykepleiersken Ag., slik Agnes ofte underskrev sine brev. I 1938 fikk Hemingway endret navnet til Luz - for sikkerhets skyld.

· · Men hvem var Agnes - egentlig? Og hvordan gikk det med henne, med kjærligheten og arbeidet, etter at kontakten med Hemingway var brutt for alltid?

Henry S. Villard, som var samtidig med forfatteren i Italia i 1918, kaster interessant lys over dette i boken «Hemingway in Love and War», 1989, av Villard og J. Nagel. · · Giftermålet med den italienske adelsmannen Domenico Caraciolo, som hun hadde foretrukket framfor sin tidligere pasient, gikk i vasken. Agnes returnerte da til USA i 1919. Derfra ble hun som Røde Kors-søster sendt til Romania. Her var hun i nesten to år. Deretter fulgte noen år i New York før hun begynte et engasjement på Haiti, som da var okkupert av USA. Her arbeidet hun i årene 1926 - 31. I 1928 giftet hun seg, ca. 36 år gammel, men sin landsmann Howard P. Garner. Han var knyttet til den økonomiske rådgivers kontor. Vielsen ble foretatt av ingen ringere enn biskopen på Haiti i Port au Prince. Men det hjalp ikke stort. Etter fem år på Haiti ble det skilsmisse.

· · Agnes hadde da vært ansatt som leder for sykepleierpersonalet ved alle Haitis offentlige sykehus. Hennes innsats og dyktighet i dette arbeidet ble rost. Spesielt viste hun fremragende evner i samarbeidet med alle kategorier av ansatte. Tilbake i New York fulgte fortsatt virksomhet i sykepleien, før hun i 1934 giftet seg med enkemannen William Stanfield, som hadde tre voksne barn.

· · Ved starten av 2. verdenskrig tok Agnes opp sitt arbeide ved Røde Kors Blodbank. Senere flyttet hun og mannen til - av alle steder - Key West, Florida. Her hadde jo hennes tidligere så kjære «Ernie» et tilholdssted. Men de traff hverandre aldri igjen etter tiden i Italia, selv om filmen har lagt inn et møte mellom dem. Agnes dro så over til Cuba, men heller ikke her ble det noen kontakt.

· · «Det ble fortalt at han drakk så meget,» sier hun til Villard da han oppsøkte henne. «Jeg hadde derfor liten lyst til å oppsøke ham,» legger hun til. Men det angret hun på da hun senere traff Hemingways fjerde kone, Mary Welsh. Agnes var da bibliotekar på Key West. De to kvinnene kom svært godt overens, og møttes flere ganger. Mary overlot bl.a. sin venninne et sett av alle nobelpristagerens bøker. Ikke nok med det. Agnes ble også overlatt tre av de brev hun hadde sendt Papa fra Italia, før deres romanse var slutt. Det var en skatt Ernie ikke hadde hatt hjerte til å kvitte seg med.

HEMINGWAYS FLAMME: Agnes Kurowsky fotografert i sykepleieruniform. Bildet er hentet fra biografien «Hemingway in Love and War»