Hva skjer a'?

Ikke mange ble klokere av den siste vurderingen til Den rettsmedisinske kommisjon, skriver psykolog Pål Grøndahl.

: Torgeir Husby og Synne Sørheim,  Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. De egentlige dommerne i denne saken?Foto: Lars Eivind Bones / Dagblade
: Torgeir Husby og Synne Sørheim, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. De egentlige dommerne i denne saken?Foto: Lars Eivind Bones / Dagblade Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I de siste dagene har vi fått et lite innblikk i en verden vi vanligvis har lite tilgang til. Den rettsmedisinske kommisjon, psykiatrisk gruppe kom mandag med sin vurdering av psykiaterne Aspaas og Tørrisen sin tilleggserklæring. Det var ikke mange som ble klok av.

Da kommisjonen godkjente den første rettspsykiatriske erklæringen til Sørheim og Husby «uten vesentlige bemerkninger» utløste det undring og kritikk. Flere tok til orde for at kommisjonen ikke hadde sett elefanten i rommet, fordi fagfolk som hadde lest den lekkede erklæringen hadde mange og sterke innvendinger til erklæringens premisser og konklusjon. Det lekket ut at kommisjonen angivelig hadde vært uenig seg imellom, men de benektet noen som helst lekkasje og hevdet at de kanskje hadde blitt avlyttet? Det er i alle fall spesielt. Bedre skulle det ikke bli. Da kommisjonens kritiske bemerkninger til Aspaas og Tørrisens erklæring ble offentliggjort, skapte det enda mer furore. Bemerkningene ble lest opp i retten, og siden jeg faktisk var tilstede der og da snappet jeg opp reaksjoner fra andre journalister som spontant uttalte «de er jo gærne» og «dette er ren hevnaksjon». De sakkyndige, som ble bedt om å utdype flere momenter i erklæringen, svarte sindig at de i løpet av relativt kort tid ville gjøre det. Men det må ha svidd litt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer