- Hva skjer etter utroskap og samlivsbrudd?

Ketil Bjørnstad skriver om utro bassist og fiolinst.

SISTE SAMTIDSROMAN: Ketil Bjørnstad skriver om utroskap og samlivsbrudd i sin siste roman  «Ensomheten» som nettopp er utgitt. Foto: s Eivind Bones / Dagbladet
SISTE SAMTIDSROMAN: Ketil Bjørnstad skriver om utroskap og samlivsbrudd i sin siste roman «Ensomheten» som nettopp er utgitt. Foto: s Eivind Bones / DagbladetVis mer


Bassisten Oscar Enger og fiolinisten Susanne Hvasser spiller symfonier av Strauss og Carl Nielsen i Oslo-Filharmonien. Sommeren 2012 sitter Oscar alene i leiligheten på Tjuvholmen, moralsk fallitt etter at hans utroskap er blitt avslørt. Samtidig avdekkes Susannes forhold til en gift rikssynser. Utroskap, og ikke minst, livet etter utroskap er temaet for Ketil Bjørnstads site roman «Ensomheten».

- Hun lar seg drive med mens han er bøffelen på byen. Jeg tilhører jo musiker- og kunstnermiljøet og der er det ganske mye uro. Så jeg har vært heldig med research, smiler Ketil Bjørnstad hjemme på verandaen.

- Hvert tiårsskifte får jeg en samtidsromanlengsel. Jeg er blant dem som synes at skjønnlitteraturen har mulighet til også å kommentere tidsånden og samfunnet, ikke bare det psykologiske i intimverdenen.
Mer utro enn noensinne Karakteren Oscar er utro rett etter bryllupet. Tilfeldighetsbegjær styrer ham.

- Jeg har skrevet negativt om mannsrollen i mange sammenhenger og har fått kjeft for det. Jeg gjør det fortsatt med stor lyst. Rundbrenneren er en klassisk rollefigur som på ingen måte er uttømt, verken i film eller litteratur. Han likner på konkursrytteren, og de typene fins det jo en del av.

Det er to jødisk-amerikanske forfattere, Bernard Malamud og Saul Bellows som har inspirert han i å skrive samtidsromaner.

- Er vi utro på en annen måte enn tidligere?

- Vi er kanskje mer utro. I dag krever vi mer av livet. Det blir oss fortalt at det er grønnere på andre siden. Vi ser hvordan forhold som utenfra sett kan virke nærmest perfekte, går i stykker.

- Men Oscar må jo bli oppdaget?

- Det er et moralsk dødsritt — for dem begge. Hun er kanskje mer moralsk spiselig, men hun gjør det samme. Hun er i et langvarig tredjeperson forhold og vet at hun utsetter hans familie for den aller største fare.

Men temaet er egentlig ikke utroskap, sier han.

TRIOLOGI: - Hvert tiår får jeg en lengsel etter å skrive samtidsromaner, sier Ketil Bjørnstad - som de siste åra har skrevet tre. Foto:  Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
TRIOLOGI: - Hvert tiår får jeg en lengsel etter å skrive samtidsromaner, sier Ketil Bjørnstad - som de siste åra har skrevet tre. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

- Det jeg drøfter er hvilken sjanser et menneske har etter at han eller hun har begått en stor urett og har mistet sin verdighet. Hvilke muligheter har man til å bygge opp noe igjen og gjenvinne verdigheten?

Sjekking på Burns
Det er på puben Burns i Stortingsgata, et kjent sjekkested i Oslo, at Oscar «drikker øl med kollegaer».

- Jeg er blitt tipset av andre som har hatt erfaringer der. Enhver som har vært på en sein fest, ser at det alltid er et visst antall herrer som ikke ønsker å gå alene hjem om natta, og de går ikke nødvendigvis hjem med kona.

Oscars utroskap virker etter hvert som et hemmelig rusmisbruk.

- Jeg har en godhet for mannen i sjokket han opplever. Men ja, det han gjør, er nesten uforklarlig. Men vi ser gang etter gang at mennesker oppløser familier og utsetter seg selv og sine nærmeste for store påkjenninger. Det er jo utroskapens verste element, at du sviker den som har mest tillit til deg. For meg er det nesten en eksistensiell problemstilling.

Oscar mener utroskap gjør han til en bedre familiemann.

- Det fins ikke noe mer selvrettferdig enn et menneske som er utro. Det er så mange forfattere som snakker om løgnen og som elsker løgnen. Jeg er motsatt og tenker at løgnen er et problem i vår tid. Måten vi klarer å lyve for oss selv.

- Er det vanskelig eller pinlig å skrive om menns utroskap?

GJENNOMBRUDD:  «Til muskken» som kom ut i 2004, ble Bjørnstads litterære gjennombrudd i Frankrike og ble tildelt «Prix des Lecteurs» for 2008. Foto: Lars Eivind Bones
GJENNOMBRUDD: «Til muskken» som kom ut i 2004, ble Bjørnstads litterære gjennombrudd i Frankrike og ble tildelt «Prix des Lecteurs» for 2008. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det er ikke pinlig, men vanskelig og vondt. Men det ligger også noe besnærende i utroskap. «Anna Karenina» som regnes som verdens beste roman, handler om utroskap. Som konsumenter elsker vi filmer og bøker om utroskap. Jeg tror alle har en lengsel etter umoral. Den ville lengselen etter det totalt uansvarlige, er med oss uansett om vi er prest eller musiker.

Lar oss forføre Dagens samfunn bygger opp til at vi skal la oss forføre og distrahere. —Som konsumenter skal vi stadig forelske oss. Se bare hvordan kvinneindustrien gjør alt mer og mer glossy — og mindre realistisk. Vi er ferd med å gjøre hverandre til Ken og Barbie, sier Ketil Bjørnstad.

- Vil musikerkollegaer kunne føle seg litt utlevert?

- Nei. Jeg bruker mye energi på å bygge opp mine karakterer. Jeg blir mer og mer redd for nøkkelromanen, sier Bjørnstad.

- Er du redd for å bli oppfattet som gammel moralist?

- Nei. Jeg ville jo aldri gå her og skrive en gammelmodig roman om samfunnets moralske usedelighet. Jeg prøver derimot å gå inn i noen som jeg opplever som en del av samfunnets dynamikk, sier Bjørnstad som også har lurt Dominique Strauss-Kahn med i boka.

- Ingenting er et sørgeligere syn enn en gammel, utkjaset hannkatt som fortsatt tror han er en adonis.

UTRO MENN:  - Det er ikke pinlig å skrive om menns utroskap, men vondt og vanskelig. Men det ligger også noe besnærende i utroskap, sier forfatter Ketil Bjørnstad, fotografert på terassen hjemme på Norstrand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet lebo@dagbladet.no
UTRO MENN: - Det er ikke pinlig å skrive om menns utroskap, men vondt og vanskelig. Men det ligger også noe besnærende i utroskap, sier forfatter Ketil Bjørnstad, fotografert på terassen hjemme på Norstrand. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet lebo@dagbladet.no Vis mer