Hva skjer hvis barnas språk blir de voksnes verste fiende?

Romanen «Flammealfabetet» tester ut det vi frykter mest.

SPRÅK ER FRIHET: Forfatteren Ben Marcus har nylig polemisert mot Jonathan Franzen, som i et utspill hevdet at forfattere som skriver «vanskelig» prosa, truer litteraturens framtid ved å skyve fra seg leseren. Marcus mener tvert imot at forfattere er forpliktet til å bruke språket fritt. Foto: Fredrik Wandrup
SPRÅK ER FRIHET: Forfatteren Ben Marcus har nylig polemisert mot Jonathan Franzen, som i et utspill hevdet at forfattere som skriver «vanskelig» prosa, truer litteraturens framtid ved å skyve fra seg leseren. Marcus mener tvert imot at forfattere er forpliktet til å bruke språket fritt. Foto: Fredrik Wandrup Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I morgen feires den internasjonale språkdagen. Men hva skjer hvis språket blir en trussel mot vår eksistens?

Dette er tema for romanen «Flammealfabetet» av den amerikanske forfatteren Ben Marcus (48), som nylig besøkte Kapittel 2015 i Stavanger.

Han har skrevet en uhyggelig bok om ei framtid der språket vender seg mot menneskene. En form for sykdom gjør at språk påfører menneskene en dødelig sykdom. Det merkes først hos barna. Ordene deres og stemmene deres, måten de snakker på, gjør folk syke og fører til at de dør. Altså science fiction? Horror? Mareritt? Dystopi?

Ben Marcus ser ikke ut som om han vil noen vondt. Men han har skrevet ei bok som har fått anmeldere til å hevde at de er blitt dårlige av å lese boka. Likevel har de utropt den til et mesterverk.

- Språk er noe enormt kraftfullt, sier Marcus.

- På engelsk fins et ordspråk: «Sticks and stones may hurt my bones, but words can never hurt me.» Dette er ikke sant. Selvsagt kan språk såre. Jeg har forestilt meg at ordene, det vi trenger mest av alt for å ha kontakt med hverandre, blir et våpen. Hva vil skje med familien og samfunnet?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.