Hva skjer i Afghanistan?

Flere anonyme skarpskyttere og én journalist gir forskjellige svar på et avgjørende spørsmål.

VELREGISSERT: Anders Sømme Hammer går bakom det offisielle bildet av hva den norske innsatsen i Afghanistan innebærer. Her er statsminister Jens Stoltenberg på 17. mai-besøk i Meymaneh. Foto: Lars Kroken / SCANPIX
VELREGISSERT: Anders Sømme Hammer går bakom det offisielle bildet av hva den norske innsatsen i Afghanistan innebærer. Her er statsminister Jens Stoltenberg på 17. mai-besøk i Meymaneh. Foto: Lars Kroken / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Det finnes — heldigvis — et sug etter å få vite hva som egentlig foregår i Afghanistan. I Danmark vakte boka «Jæger — i krig med eliten» voldsom oppsikt da den kom ut for nøyaktig ett år siden, og man kan tenke seg at «Med mandat til å drepe — norske skarpskyttere i Afghanistan forteller» er inspirert av oppstusset rundt den boka.

Men der Jæger-boka framsto som en viktig, detaljert beretning fra operasjoner danske myndigheter ikke hadde snakket stort om, blir mange av de anonyme historiene i «Med mandat til å drepe» rett og slett for anonyme.

Detaljene, stedene og navnene er visket ut, og man står igjen med det som litt for ofte blir mytebygging om norske superskyttere.

Det finnes passasjer som er både interessante og sjokkerende, øyeblikksbilder av hva krig er for noe i dag. Men det fungerer ikke helt som bok - hovedinntrykket jeg sitter igjen med er verken ny innsikt eller forargelse, dessverre. Det måtte være forargelse rettet mot forlaget som ikke har hjulpet skarpskytterne mer.

For språket er i overkant ubehjelpelig — en slags blanding av Sølvpilen og en rollespill-manual.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer