Hva skjer med mennesker som utkjemper en krig?

Soldatens sanne ansikt

EKSTREM VOLD: En ny bok om hvordan tyske soldater så på sine gjerninger. Foto: OTTO LANZINGER
EKSTREM VOLD: En ny bok om hvordan tyske soldater så på sine gjerninger. Foto: OTTO LANZINGER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Å få et gløtt inn i krigens kynisme — orker vi det? Nei, men likevel. Noen ganger kommer det slike små gløtt, som for eksempel med dokumentarfilmen «Armadillo» fra Afghanistan-krigen der danske soldater viste seg fram fra sider man normalt ikke får se.

Også norske krigere har blottet mindre sympatiske sider — med vikingbrøl og sex-metaforer for vold.

Vi har sett Abu Ghraib-bildene og blir like sjokkert hver gang: er det virkelig mulig at noen gjør seg til sånn og attpå til tar bilder av det? Det finnes også ferske eksempler på krigere som pisser på falne, tuller med lik og brenner hellige skrifter. Men sånn er krigen, det er jo sånn. Med boka «Soldater» får vi dette bekreftet så det holder.

Avlytting av krigsfanger De allierte foretok en enorm mengde avlytting av krigsfanger under annen verdenskrig. Offiserer og menige snakker i vei om egne opplevelser og ting de har hørt uten å vite at de blir registrert.

Vi får høre om hele landsbyer som meies ned i hevnaksjoner og luftkrigere som morer seg med å skyte sivilister nede på bakken, slippe bomber og plaffe ned passasjerfly. Beretningene fortelles uten tegn til sympati med ofre, heller er de preget av selvrettferdighet og ansvarsfraskrivelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer