Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hva skjer når aliens lander i Lappland?

Tromsø Internasjonale Filmfestival er klare med årets program.

(Dagbladet.no): Filmer i og om nordområdene er en rød tråd for årets Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF), som presenterte programmet i dag.

Hele fire av bidragene, blant annet den nye storfilmen «Kautokeino-opprøret» av Nils Gaup og den internasjonale produksjonen «Far North», stammer fra produksjonssenteret Filmcamp Målselv.

- Det har aldri skjedd før, og det vil nok gå lenge til neste gang vi kan presentere så mange filmer som faktisk er laget i Nord-Norge, sier festivalsjef Martha Otte til Dagbladet.no.

Connery som Amundsen

«Film fra nord»-programmet føyer til en rekke kortfilmer og dokumentarfilmer om polarområdene, ofte med utgangspunkt i klimaendringer, og på toppen av det hele kommer flere festivalfilmer som dekker fascinasjonen for og mystikken rundt polarområdene.

- Deriblant den sovjetisk-italienske actionfilmen «The Red Tent» fra 1979 om utforskeren Umberto Nobiles siste ekspedisjon til Nordpolen, der Roald Amundsen spilles av Sean Connery.

- Og «Space Invasion in Lapland» fra 1959, som viser hvor eksotisk nordområdene oppfattes av vesener fra rommet. Joda, det skal være litt morsomt også, sier Otte.

Full Chewbacca versus samelandsby

KALKUN: Lyst til å se en full Chewbacca herje med en samelandsby? Da er filmfestivalen i Tromsø stedet. Foto: TIFF
KALKUN: Lyst til å se en full Chewbacca herje med en samelandsby? Da er filmfestivalen i Tromsø stedet. Foto: TIFF Vis mer

Den sistnevnte filmen ble laget av regissøren Virgil W. Vogel, som sto bak en rekke skrekkfilmkalkuner for studioet Universal, i tillegg til episoder i TV-serier fra sekstitallets «Misson: Impossible» til åttitallets «Miami Vice».

«Space Invasion in Lapland» følger geologene som reiser ut i svensk Lappland for å granske det de tror er et meteornedslag, men i stedet blir møtt av det filmprogrammet omtaler som «en lodden kjempe som ser ut som en full Chewbacca».

Denne utenomjordiske skapningen vralter rundt og rekker å legge en samisk landsby øde før den retter fokus mot den vakre amerikanske isdanseren Barbara Wilson.

- Selv om «samene» i filmen har helt feil drakter og snakker et språk som bare er babbel. Dette er slikt filmklubber elsker å grave opp, humrer festivalsjefen.

OBLIGATORISK SKJØNNHET: Isdanseren Barbara Wilson har en sentral rolle i «Space Invasion in Lapland».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media