Hva skjer når etterforskeren selv blir syk og dør?

Detektiver på dødsleiet.

POPULÆR SVENSKE: Leif GW Persson skriver i forlengelsen av Maj Sjöwall og Per Wahlöö, som han hedrer ved å kalle sine bøker for «en roman om en forbrytelse». 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POPULÆR SVENSKE: Leif GW Persson skriver i forlengelsen av Maj Sjöwall og Per Wahlöö, som han hedrer ved å kalle sine bøker for «en roman om en forbrytelse». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Den svenske kriminalisten og forfatteren Leif GW Persson har gjort som sin britiske kollega Colin Dexter.

I sin nyeste bok lar Persson sin hovedperson i en rekke bøker, etterforskeren Lars Martin Johansson, få hjerneslag og dø.

Boka heter «Den døende detektiven» og ga Persson Svenska Deckarakademins pris for årets beste krim i 2010, en heder han har fått to ganger tidligere. Nå kommer boka på norsk, samtidig med oversettelsen av Colin Dexters siste bok i serien om Endeavour Morse, der den populære Oxford-politimannen dør av diabetes.

Folkesykdommer Vi snakker selvsagt ikke om noen trend, men et tilfeldig sammenfall mellom to bøker som har et tema felles, detektivens død. Morse og Johansson har begge gjennom lange karrierer møtt mordere og deres ofre og sett døden på nært hold - som en del av den daglige virksomheten.

Når de selv glir inn i det mørket vi alle før eller seinere må forholde oss til, er det ikke som ofre for en forbrytelse eller et hevntokt, men på grunn av plager som mer eller mindre kan betegnes som folkesykdommer.

Som Raymond Chandler uttrykker det i romanen «Den lange søvnen» (1939): «Hvilken rolle spiller det vel hvor man ligger når man er død? I en skitten oljepøl eller under en marmorstøtte oppe i en ås? Man er død, man sover den store søvnen, man irriterer seg ikke over slike ting. Olje og vann er det samme som vind og luft. Man sover den store søvnen og enser ikke hvor motbydelig man møtte døden eller hvor man falt.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer