Hva skjer når Even vil utrydde alle insektene i hagen?

Spenstig og utfordrende bildebok fra Endre Lund Eriksen.

BLANDET OPPLEVELSE: Endre Lund Eriksens nye bildebok er en veldreid historie akkopagnert av Lars Aurtandes merkelige og frodige illustrasjoner.
Bilde: FRA BOKA
BLANDET OPPLEVELSE: Endre Lund Eriksens nye bildebok er en veldreid historie akkopagnert av Lars Aurtandes merkelige og frodige illustrasjoner. Bilde: FRA BOKAVis mer

ANMELDELSE: Å åpne en ny bildebok er spenningsfylt: Hvor tar ordene oss, hvilken historie forteller bildene og hvordan spiller det verbale og visuelle sammen?

Bildeboka «Evens hage» vekker umiddelbart interesse. Visuelt sett minner den om Stian Holes nyskapende bøker om Garmann. Uttrykket er frodig, montasjeteknikken fiffig, og balansegangen mellom det vakre og litt faretruende og gufne, viktig.

Og som ikke det gir vibrasjoner nok: Beretningen om lille Even ender kun en hårsbredd fra undergangen.

En fiende blant oss
Opplegget er klassisk. Fred og fordragelighet hersker i Evens hage. Poetiske lille Even venter på at Violaen skal springe ut. Så entrer en bevinget, stripete rakker arenaen, og Violaens eksistens trues.

Hva skjer når Even vil utrydde alle insektene i hagen?

Inn fra sidelinjen kommer Eva med kjele (les: Hjelm) på hodet og våpen i hånd. Hun ansporer Even til krig mot inntrengeren. Hun har med andre ord den lite flatterende rollen som slangen i Evens hage. De to sprøyter alt for å kverke beistet. Det går, som man kan tenke seg, ikke særlig godt.

Happy ending
Endre Lund Eriksen, veletablert forfatter med triumfer som «Pitbull-Terje» på merittlisten, skrur sammen en søt historie, som tross alt ender «lyst og rødt,» for å sitere sangen til Trond Viggo.

Bortsett fra en flat sluttreplikk, skriver han stramt, befriende godt og variert. Av og til bruker Eriksen rim, av og til ikke. At han spiller på ideen om Edens hage er morsomt. Alt er veloverveid og fint. Eva og Even lages som et motsetningspar som etter hvert er hverandre til hjelp. Poeten møter krigeren, og begge lærer.

Deformert
Ideen til boka Aurtandes. Også han er erfaren og huskes særlig godt for tegningene i barneskrekkboka «Det første barnet på månen.»(2009)

Til årets bok har han laget modeller, fotografert dem og bearbeidet materialet digitalt. Even er gitt søtt, men deformert barneansikt på en dukkekropp. Eva er tilsvarende konstruert, med en uskjønn hake som blikkfang. Øynene hennes er, symbolsk nok, dekket av kjelen.

Det flygende inntrengeren er nusselig, men ellers er inntrykket av bildene sammensatt. Et visst ubehag skapes. Testpersonene her undret om barna hadde en slags sykdom...

Utfordrer
Ubehaget skyldes det litt deformerte og kontradiktoriske i bildene, de faretruende elementene (fluesoppene, slangen), men kanskje også undervinklingen: Vi ser mye nedenfra. Det er et kjent perspektiv for barnet, men ikke for voksne.

Illustrasjonene i «Evens hage» vil neppe fall i smak hos alle. Men boka vokser ved gjenlesning og utfordrer både lesere og bildeboktradisjoner. Og det er absolutt et gode.

POPULÆR FORFATTER: Endre Lund Eriksen
Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
POPULÆR FORFATTER: Endre Lund Eriksen Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer