Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hva skjer når kung fu møter hiphop?

Pluss en gammel Woody Allen-ide.

(Dagbladet.no): Svaret er tv-serien «Kung Faux», en salig blanding av gamle redigerte kampsport-filmer, hiphopartister som dubber inn nye replikker, rap og grafiske virkemidler hentet fra tegneseriens verden.

- Kung Fu-filmer er nostalgi, akkurat som «Godzilla» og tegnefilmer vi så da vi var små. Men det viktigste er at Kung Fu har lange tradisjoner blant generasjonen som vokste opp med hiphop. MCs og breakdancere «slåss» mot hverandre med sine egne «stiler» og de som er best kalles «herskere», skriver mannen bak «Kung Faux», Michael Neumann, i en e-post til Dagbladet.no.

Han refererer til begrepene «battle», «styles» og «masters», kjent fra både hiphop og kampsport.

Skal fenge umiddelbart

Neumann fikk ideen til «Kung Faux» på nittitallet. Da arbeidet han med å skaffe musikk til reklamer og fortellerstemmer til videospill. På samme tid så han «What\'s Up Tiger Lilly» av Woody Allen, en film der Allen tok en japansk spionfilm og dubbet inn nye replikker.

Neumann mente dette var en god ide, i hvert fall når han koblet kung fu og hiphop sammen. Han brukte to år på lisensiere rundt 30 filmer som han mente kunne passe inn i konseptet.

- Da vi begynte å klippe ned filmene til en halvtimes episoder tilpasset tv, så kom jeg på at vi måtte ha med andre populærkulturelle elementer som tegneserier og videospill. Ideen er at et aspekt ved «Kung Faux» skal fenge med en gang, og at folk forhåpentligvis etterhvert oppdager nye elementer de finner interessante.

Rap-kjendiser

POPULÆRKULTURELL MIKS: «Kung Faux» er en blanding av kung fu-filmer, hiphop, tegneserier og rap. Alle foto: CANAL+
POPULÆRKULTURELL MIKS: «Kung Faux» er en blanding av kung fu-filmer, hiphop, tegneserier og rap. Alle foto: CANAL+ Vis mer

Resultatet er tretti minutter der rappere dubber over gamle og frekke kung fu-filmer, der grafiske piler gjør deg oppmerksom på hvilken kjendis denne kampsporteren ligner på, men hvor handlingen for det meste følger originalen. Musikk, grafikk og de visuelle effektene er lagt til på nytt.

Stemmene er levert av kjendiser som Afrika Bambaataa, Guru, Prince Paul og inntredener fra breakdancer Crazy Legs, skateren Harold Hunter, reggaestjernen Elephant Man og den gamle kung fu-kjempen Ron Van Clief.

- Vil se Cast slåss med Diaz

Siden starten for et par år siden har tv-serien spredd seg over hele verden. 9. mars er det premiere her i Norge på Canal+, og etterhvert håper Neuman at han kan få med seg norske artister til å lage en norsk versjon av «Kung Faux».

- Vi har bare ikke kommet så langt, men vi har samarbeidet med den svenske artisten Petter, og han kjente en del norske og danske artister som vi muligens kan jobbe med. Planen er å dubbe «Kung Faux» til så mange språk som overhodet mulig, der hvert land inkorporerer sine egne artister og sin egen slang, skriver Neumann.

- «Kung Faux» er morsomt, ganske corny og veldig sært, men kan du hiphop-sjargongen og kjenner til tekstene så skjønner du det meste. Og det er en god ide å få norske artister til dubbingen, sier Gisle Stokland, musikksjef i ZTV og hiphop-gudfar, til Dagbladet.no.

- Jeg for min del kunne godt tenkte meg å se Cast slåss mot Diaz i en «Kung Faux»-episode.