SUKSESSDUO: Sara B. Elfgren og Mats Strandberg skrev fjorårets svenske ungdomsboksensasjon sammen, fantasyboka «Sirkelen».
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SUKSESSDUO: Sara B. Elfgren og Mats Strandberg skrev fjorårets svenske ungdomsboksensasjon sammen, fantasyboka «Sirkelen». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Hva skjer når mobbeofferet blir heks?

Fantasy blandes med sosialrealisme i svensk superselger.

Les anmeldelsen av «Sirkelen» her.

(Dagbladet): Seks tenåringsjenter fra en småby i Sverige får plutselig overnaturlige evner, samtidig som en av medelevene blir funnet død på skoletoalettet. Alle tror det er selvmord, men jentene forstår at de må samarbeide, ellers blir det deres tur neste gang.

Det er utgangspunktet for Mats Strandberg og Sara B. Elfgrens bok «Sirkelen», som nylig har kommet på norsk. Boka var fjorårets store ungdomsboksensasjon i Sverige. Den er solgt til 22 land, en svensk film er planlagt, og forfatterne har allerede fått telefon fra Hollywood.

- 21 Century Fox ringte å ville kjøpe remake-rettighetene til filmen, selv om den svenske versjonen ennå ikke er laget. Det er helt villt, sier Elfgren til Dagbladet.

Fantasyfans
«Sirkelen» er hennes første bok, mens Strandberg har skrevet tre voksenbøker før. De møttes via en bekjent for noen år siden, da hun var manusredaktør for et filmselskap. Planen var å samarbeide om et filmprosjekt, men snart var de i gang med en bok istedet.

- Vi har en veldig bra jobbkjemi. Det folk har likt best ved boka, er det vi har kommet fram til sammen, sier Strandberg.

Begge er fantasyfans, og er særlig inspirert av forfatteren Johan Ajvide Lindqvist og måten han har kombinert svensk sosialrealisme med magi i vampyrromanen «La den rette komme inn». De bestemte seg tidlig for å skrive om ungdommer fra en lite sted, men det tok litt tid før magien kom til.

- Plutselig sa Mats: «Hva om jentene er hekser?». Da fallt hele historien på plass, forteller Elfgren.

God timing
- Jeg har alltid likt heksehistorier. Og på denne måten kunne vi gi ungdommene ulike krefter som utfordrer personlighetene ders. Hva skjer for eksempel når mobbeofferet får evner som gjør at hun kan styre handlingene til andre mennesker? sier Strandberg.

Nå ser de at timingen for boka har vært helt perfekt. De gir suksessen til vampyrserien Twilight mye av æren, men insisterer på at de ikke hadde det i tankene da de skrev boka.

- Paranormal litteratur er hett, svensk litteratur er hett, og det fantes et sug etter svensk litteratur i denne sjangeren. Men når man skriver, går det ikke an å planlegge slik, sier Elfgren, som nå er i gang med å gjøre om boka til filmmanus.

Bok nummer to kommer ut i Sverige 26. april, og de har planlagt enda en bok i serien.