MENNENE I RAUMA: Mannen og Veslemannen danser sammen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MENNENE I RAUMA: Mannen og Veslemannen danser sammen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Hva skjer når Romsdalen faller? Det er kraftige krefter i sving når et fjell skal dø

Vi kan bli gamle og dø før Mannen er klar til å riste på Norge, gi Nordvestlandet en ny bulk og kanskje en ny innsjø.

Meninger

Vi stirrer alle i avmakt på dansen til en kraftkar fra Romsdalen. Dog begge dunster av farlig , det er ikke snakk om ost. Vi snakker store mengder stein. Klippe og knaus. Nabb og nakke. Rabb og råke. Berg og fjell. Millioner av kubikk med høydeklimaks.

Turistene får som vanlig vondt i nakken idet de går ut av bussen foran Trollveggen, men nå visker de også, seg imellom. På alle verdens språk slik som ved foten av Babels tårn. Det viskes om en farlig fjelldans borti dalen.

Det gjelder ikke bare de som besøker oss. Vi som bor her vet hvor vanskelig det er å kjøre gjennom dette søkket uten å nesten havne i grøfta. Enten på vei til eller fra. Alle har fått lappen i posten med Romsdalshornet på en side og Trollveggen på den andre. Men snart er det kanskje ikke vei igjen.

Alt får en ny dimensjon når Han der oppe, Mannen under himmelen, byr opp til sin dødelige dans. Og pass på, for hans Vesle vedheng følger med. Det virrer vanningshelikoptre rundt kjempen, for å få spiren til å gro. Men han som sender ut små busemenn på størrelse med King Kong nedover fjellsiden har ikke klokke.

Vi venter og vi venter, på fjell som danser. Men når fjell danser er de på evig nachspiel. Sola går aldri opp. Hvem er de nede i dalen, spør Mannen. Vi kan bli gamle og dø før han er klar til å riste på Norge, gi Nordvestlandet en ny bulk og kanskje en ny innsjø. Navneforslag: Mannefall. Eller Raumamannen.

Nå har fjellet tomme slirer og et belte spent omkring. Krokete og hundgammelt til tross, fjellet er for alltid mektig, høy og sterk. To steinharde, gamle gamlinger i en tvekamp gammel som tiden selv. Faller Han, faller Vesle, faller begge, faller hvor mye?

Vil jordskorpa knatre og knase. Hvor mye står igjen når naturen spiller Fanitullen inn i evigheten. Åpnes porten? Sitter djevelen der på en øltønne i krateret med ei fele? For vet egentlig noen hva som skjer når Romsdalen faller. Det er kraftige krefter i sving når et fjell skal dø.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.