Hva skjer når «skautjenta» møter «nazien»?

En gretten taxisjåfør tør opp i «Trekvart måne».

UMAKE PAR: Hayat (Mercan Türkoglu) og Hartmut (Elmar Wepper) prøver å finne ut av ting sammen i taxikomedien «Trekvart måne».
UMAKE PAR: Hayat (Mercan Türkoglu) og Hartmut (Elmar Wepper) prøver å finne ut av ting sammen i taxikomedien «Trekvart måne». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Ei jente på seks ankommer Nürnberg fra Tyrkia med sin mor og tar taxi fra flyplassen, slik man gjerne gjør. Taxien kjøres av Hartmut, en gretten, gammel gubbe som kommer med små drypp av innvandrerskepsis og Hayats mor mumler noe om «nazi». Taxien stanser i den tyrkiske delen av byen og vi skjønner at Hayat, som ikke snakker tysk, skal bo hos sin bestemor, mens moren jobber på cruiseskip.  

Når bestemoren kollapser under bønn og havner i koma, blir Hayat forlatt på sykehuset. Der får hun øye på «der Nazi», som hun kaller ham med et smil og setter seg i baksetet.  

I starten oppfører Hartmut (Elmar Wepper) seg svært merkelig. Når han ikke blir kvitt Hayat, kjører han av gårde fra sykehuset, noe de færreste ville gjort. Deretter forlater han henne i bestemorens leiligheten, noe som er omtrent like usannsynlig. Men det får gå. Film er i gang og det umake paret, «skautjenta» og «nazisten», blir interessante å følge.  

Tysklærer i Volvo   «Trekvart måne» er Christian Züberts femte spillefilm og han har skrevet manus sammen med sin tyrkiske kone. Man merker tidlig at de ikke ønsker å gjøre Hartmut til entydig figur. Han er gretten og sidrumpa nok til at kona har forlatt ham etter rundt tretti års ekteskap, men han har sine gode sider og det er humrende absurd å se verden fra Hartmuts perspektiv. Før var det billigere å kjøpe rett fra bonden, sier han, nå koster disse fancy biogrønnsakene dobbelt så mye. Og hvorfor skal datteren hans starte en trendy kafé som også selger sko?  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer