Hva slags bil er dette?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I kriminalserier på TV opplever vi ofte at øyenvitner har problemer med å huske hva de har sett. Ikke minst gjelder dette spørsmålet: Hva slags bil var det du så?

Da kommer utsagn som at kjøretøyet var langt, mørkt, rundt, lite, stort, gammelt eller nytt. Bare ytterst sjelden er beskrivelsen presis og entydig med merke, årsmodell og i beste fall bilnummer.

Til sønnen

Nå kommer en praktisk bil for potensielle politivitner. Forfatteren av denne boka har en sønn med bildilla. Han spurte og grov så intenst om bilene som passerte på veien, at den frustrerte faren så seg nødt til å gjøre noe med det. Han bestemte seg for å lage en hel bok til sønnen sin, en guide til i alt drøyt 54 mer eller mindre vanlige bilmerker.

Boka er altså en katalog, ordnet alfabetisk. Hver bil er avbildet med grill, logo og fire utvalgte modeller, noen historiske, andre lynende ferske.

Designtrender

Boka vekker minner om barndommens merkverdige hobbyer. Først og fremst den absurde virksomheten som gikk ut på å sitte langs veikanten og notere bilnumre, men også samling av samlekort som avbildet bilmerker av ymse slag. Her kan man også studere bilenes estetikk og design, forandret og utviklet gjennom åra. Noen har vært trendskapende, andre rene kopier av hverandre.

Bokas forfatter har forsynt presentasjonen av hver bil med opplysninger om landet bilen er fabrikkert i, og noen fakta om bilfabrikkene bak hvert merke. Boka er beregnet på barn, men er også en grei blabok for voksne på biljakt. Bildematerialet ser bra ut, men jeg savner et par Volvo-modeller, først og fremst 1960-tallet PV og Volvo Sport, bilen til hine dagers detektimehelt «Helgenen».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer