Klesproduksjon:

Hva slags klær er etisk nok for MDG?

Det er vanskelig å se hvilke stoffer MDG mener skal kunne holde oss varme i fremtiden.

PÅ BEITE: Sau på fjellbeite i Gudbrandsdalen. Cecilie Sørli spør om saueullen deres er etisk nok for MDG? Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
PÅ BEITE: Sau på fjellbeite i Gudbrandsdalen. Cecilie Sørli spør om saueullen deres er etisk nok for MDG? Foto: Paul Kleiven / NTB scanpixVis mer
Meninger

En skulle tro at pelsdyrnæringa, som brukte en bærekraftig ressurs som slakteavfall til å produsere varme, nedbrytbare og slitesterke klær, var en næring som MDG så på som en del av løsningen på det grønne skiftet. Men det gjør de ikke.

Per Espen Stoknes skriver i Dagbladet 6. februar at han ikke bare vil avvikle den norske pelsdyrnæringa fortere enn regjeringen har vedtatt, han vil også at det skal bli et importforbud av pels. Han stempler, slik altfor mange andre også gjør, pelsdyrnæringen som «dyremishandling».

Vi som har litt kjennskap til næringa fra innsiden, vet at pelsdyrhold absolutt ikke er dyremishandling. Det er den mest kontrollerte husdyrnæringen i Norge, og pelsdyra er de dyreslaga som har strengest arealkrav i forhold til kroppsstørrelsen i landbruket.

Det jeg lurer på er hva vi skal kle oss i i fremtiden. I dag lages de fleste vinterklær av polyester, ull og pels. For å ta polyester først: Dette er et materiale som er laget av olje. Landsmøtet til MDG i fjor stemte for å «fase ut oljen i løpet av 15 år». Polyester er med andre ord ikke fremtiden ifølge MDG.

Ikke ull eller saueskinnsjakker heller, skulle en tro, da Stoknes tydeligvis synes det er uetisk å gå med «døde dyrs pels rundt halsen» som han skriver. MDG har også signalisert at de ønsker mindre konsum av rødt kjøtt, og mer ulv i norsk natur, og dette lar seg vanskelig kombinere med økt norsk ullproduksjon.

Hvilke andre muligheter har vi? Plantefibre som bomull, lin og bambus, er langt fra like varmt som skinn og ull fra dyr. Bomull er også kjent som lite miljøvennlig, da denne produksjonen krever mye god landbruksjord og svært mye vann og sprøytemidler.

Så, hva skal vi lage klær av i fremtiden, MDG?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.