DEBATT

Hva slags kritikk er kritisk journalistikk?

Kokkvolds utspill handlet kanskje ikke bare om mangelen på kritisk journalistikk, men like mye om hans egen innvandringsskepsis.

KRITIKKVERDIG Per Edgar Kokkvold beskylder de som mener noe annet for å være ukritiske Det er kritikkverdig i seg selv, mener artikkelforfatteren.
Foto: Jørn H.Moen, Dagbladet
KRITIKKVERDIG Per Edgar Kokkvold beskylder de som mener noe annet for å være ukritiske Det er kritikkverdig i seg selv, mener artikkelforfatteren. Foto: Jørn H.Moen, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Leder av Kringkastingsrådet Per Edgar Kokkvold anklager norske medier for å ikke utfordre hva han konsekvent kaller «de gode krefter» i flyktningekatastrofen. Han savner altså den kritiske journalisten. Men hva slags kritikk er det egentlig han lengter etter?

Jeg er enig med Kokkvold i at journalister alltid skal være kritiske, og alltid stille vanskelige og muligens ubehagelige spørsmål. Men slik jeg leser innlegget hans, er jeg kanskje uenig med han i hva det å være en kritisk journalist innebærer. For det er ikke opplagt. Hva slags kritisk journalistikk er det Kokkvold etterlyser?

Mener han mangel på kritiske spørsmål i forhold til enkeltpersoners uttalelser, for eksempel flyktningenes egne historier? Mener han det mangler selvkritikk hos journalister som kan opplever stor sympati i møte med flyktningene? Eller er det en mer udefinerbar manglende kritikk i møte med en sterk opinion — folkestemningen -  han etterlyser? Eller — alt dette?

Kokkvold ønsker uansett å utvide debatten, invitere flere inn, og problematisere det som skjer. Alt dette er jeg enig i. Men der Kokkvold bare ser ut til å ønske flere kritikere til innvandring, til den massive flyktningestrømmen, eller mot dem som ønsker at Norge skal ta imot flere på flukt, ønsker jeg å utvide debatten også i en annen retning. Som for eksempel i form av maktkritikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer