Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagbladets kultursider

Hva slags kulturstoff vil du lese?

Fra i dag blir det lettere å finne fram til det du vil ha.

NYE KULTURSIDER: Dagbladets kulturredaksjon og utviklingsavdeling er glade for å kunne tilby leserne splitter nye kultur- og anmeldersider. Foto: Hans Arne Vedlog
NYE KULTURSIDER: Dagbladets kulturredaksjon og utviklingsavdeling er glade for å kunne tilby leserne splitter nye kultur- og anmeldersider. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

KOMMENTAR: På sitt beste kan kultur være kunstverk som får deg til å se verden på en helt ny måte. Som gir ny innsikt, nye følelser, ny kunnskap, nytt liv. På sitt beste kan kulturuttrykk sjokkere, rokere og forandre samfunnet.

På det verste kan det være noe plankekjørt ræl.

Konstruert kun for å skvise de siste kronene ut av pengepungen din. Omtrent slik Askeladden klemte vannet ut av osten i skreppa, for å lure trollet til hjelpe ham med å hogge ned sin egen skog.

Slik er kulturlivet. Det høyeste høye og det laveste lave. Og det hører vel mer til unntaket, en til regelen, at alle er enige om hva som er hva.

Derfor er det viktig at Dagbladet dekker begge sidene av denne gullmynten.

I dag lanserer Dagbladet nye kultursider på nett. Kulturstoffet har alltid vært en av grunnsteinene i avisas snart 150 år lange historie. Vi har lang og god tradisjon for kulturelle brannfakler og oppsiktsvekkende dybdeanalyser, skarpe penner og utradisjonelle blikk. Samtidig tar avisa også det lettere stoffet på alvor. Som redaktørlegenden Arve Solstad sa i sin tid: «Det er klart vi skal skrive om tøv. Men, det skal være intelligent tøv!».

Dagbladets kulturredaksjon produserer store mengder kulturstoff hver dag. Det er litteraturanmeldelser, musikkintervjuer, filmanalyser og tv-recaps. Det er debattstoff, kunstspalter og kulturnyheter. Da jeg var liten leste jeg alltid avisa bakfra, for å forsikre meg om at jeg fikk med meg det viktigste. I papiravisa er det oversiktlig, du vet hvor du finner det stoffet du vil ha.

Men da lesermassene flyttet seg over på nett, møtte de et mer fragmentert og uoversiktlig mediebilde. Mulighetene er grenseløse, selvfølgelig. Nettet gir kulturjournalistikken adgang til å eksperimentere med form og sjanger, bilder, illustrasjon og video. Samtidig er det ikke alltid like lett å finne fram til det stoffet man vil ha. Dagbladets kulturredaksjon publiserer nye saker til alle tider av døgnet. «Blink and miss it», blunk og det er borte, er et uttrykk på engelsk. Slik føles det sikkert av og til for alle som driver med nettjournalistikk.

Derfor har vi i dag bygget om Dagbladet.no/kultur. Målet er å gjøre kultursidene mer oversiktlige for leseren. Er du ute etter kulturdebatt, kunstsaker eller filmanmelderi? Det er et tastetrykk unna. Er det tegneseriene du leter etter? Vær så god.

Samtidig er det viktig for oss at sidene også framstår som prioriterte: Når du går inn på Dagbladet.no/kultur skal det aldri være tvil om hvilken sak kulturredaksjonen ønsker å vise fram akkurat nå.

Dagbladets anmelderi er en institusjon i norsk kulturliv. En vi verner om. Da Klassekampen tidligere i år telte antall kulturanmeldelser i utvalgte norske riksaviser, viste det at Dagbladet publiserer desidert flest. Derfor lanserer vi i dag også en egen anmelderguide. På Dagbladet.no/anmeldelser kan leserne finne fram til de siste anmeldelsene innen teater, litteratur, musikk, film, tv og spill. De kan søke på terningkast, utøver eller kategori. De kan finne ut hva slags kulturprodukter de burde sjekke ut akkurat nå. Og hva de kanskje burde vurdere å holde seg milevis unna.

De kan få oversikt, rett og slett. Og det er hele meningen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media