DEBATT

Debatt: OL i Norge?

Hva slags OL vil vi ha?

Norge kan ikke arrangere Paralympics og Olympiske vinterleker. Ikke sånn det er blitt. Men kanskje kan vi arrangere noe helt annerledes.

MED FOLKETS HJELP: Et folkehav av lys under avslutningsseremonien i Lysbårdsbakkene på Lillehammer 27. februar 1994. Foto: Pål Hansen / NTB scanpix
MED FOLKETS HJELP: Et folkehav av lys under avslutningsseremonien i Lysbårdsbakkene på Lillehammer 27. februar 1994. Foto: Pål Hansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Som nasjon gleder vi oss alltid over store norske idrettsprestasjoner i Paralympics og Olympiske leker. Vi er stolte av vår idrettskultur, våre idrettshelter og de mange medaljene de tar med seg hjem.

Likevel har de siste mesterskapene etterlatt oss med en lei bismak. Vi har sett mesterskap som gir legitimitet til totalitære regimer, en frastøtende pengebruk og enorme arenaer bygget på et forkastelig menneskesyn.

For å gjøre vondt verre, står arenaene og forvitrer, uten å bli brukt eller vedlikeholdt. Sånn kan vi ikke ha det!

Likevel, som tidenes mestvinnende vinteridrettsnasjon er det rett og rimelig at Norge fra tid til annen tar arrangøransvaret. Men ikke for enhver pris. Når idrettskretsene i Hordaland, Oppland, Telemark og Trøndelag fremmer forslag om å utrede mulighetene for et mulig PL og OL i hele Norge, er det ikke først og fremst for å sikre statsgarantier og finansiering, men for å se på muligheten for å avholde et helt annerledes arrangement.

Hvilket OL ønsker vi å arrangere? Og enda viktigere: Hva vil vi at OL skal være?

Om Norge skal ha ambisjoner om å gjøre idretten mer transparent og demokratisk må vi være med på å påvirke. Det nytter ikke å sitte på sidelinjen, klage, men likevel delta på alt IOC arrangerer. Norge må være en sentral aktør i å demokratisere IOC. Vårt PL/OL-tilbud kan være første steg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer