Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: OL i Norge?

Hva slags OL vil vi ha?

Norge kan ikke arrangere Paralympics og Olympiske vinterleker. Ikke sånn det er blitt. Men kanskje kan vi arrangere noe helt annerledes.

MED FOLKETS HJELP: Et folkehav av lys under avslutningsseremonien i Lysbårdsbakkene på Lillehammer 27. februar 1994. Foto: Pål Hansen / NTB scanpix
MED FOLKETS HJELP: Et folkehav av lys under avslutningsseremonien i Lysbårdsbakkene på Lillehammer 27. februar 1994. Foto: Pål Hansen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som nasjon gleder vi oss alltid over store norske idrettsprestasjoner i Paralympics og Olympiske leker. Vi er stolte av vår idrettskultur, våre idrettshelter og de mange medaljene de tar med seg hjem.

Helge Johnsen.
Helge Johnsen. Vis mer

Likevel har de siste mesterskapene etterlatt oss med en lei bismak. Vi har sett mesterskap som gir legitimitet til totalitære regimer, en frastøtende pengebruk og enorme arenaer bygget på et forkastelig menneskesyn.

For å gjøre vondt verre, står arenaene og forvitrer, uten å bli brukt eller vedlikeholdt. Sånn kan vi ikke ha det!

Likevel, som tidenes mestvinnende vinteridrettsnasjon er det rett og rimelig at Norge fra tid til annen tar arrangøransvaret. Men ikke for enhver pris. Når idrettskretsene i Hordaland, Oppland, Telemark og Trøndelag fremmer forslag om å utrede mulighetene for et mulig PL og OL i hele Norge, er det ikke først og fremst for å sikre statsgarantier og finansiering, men for å se på muligheten for å avholde et helt annerledes arrangement.

Hvilket OL ønsker vi å arrangere? Og enda viktigere: Hva vil vi at OL skal være?

Om Norge skal ha ambisjoner om å gjøre idretten mer transparent og demokratisk må vi være med på å påvirke. Det nytter ikke å sitte på sidelinjen, klage, men likevel delta på alt IOC arrangerer. Norge må være en sentral aktør i å demokratisere IOC. Vårt PL/OL-tilbud kan være første steg.

Vi ønsker at PL og OL skal være storslått og imponerende, ikke voldsomt og overdådig. Et arrangement tuftet på demokratiske verdier, bærekraft og den norske folkesjela. Et arrangement som skaper store verdier for idretten, for turismen og som løfter paraidretten fram i den rollen den fortjener.

Et framtidig PL og OL bør bygges på gjenbruk av anlegg, og der det behøves opprustning av allerede velbrukte idrettsarenaer. Det kommer idrettsklubber og utøvere til gode. Skal det bygges nye anlegg, skal disse ha en klar plan for framtidig bruk, helst universelt for både sommer og vinter, topp og bredde. Vi vil ha et arrangement som fronter kampen mot klimautfordringer, som er nøkternt i pengebruken og der gjenbruk er hovedregelen og ikke unntaket.

Idrettsmiljøer over hele verden skriker etter en annerledes måte å arrangere PL og OL på. Norge skal ikke arrangere et monster-OL. Tvert imot. Vi må se på mulighetene for å tilby et alternativ. Et arrangement vi kan være stolte av.

Vi tror tiden er inne for at IOC kan vurdere et annerledes OL. Til gjengjeld kan vi love en inkluderende folkefest, gode TV-bilder og idrettsglede. For oss handler det ikke om hva OL har blitt, men hva det skal være. En ting er sikkert: Vi skal ikke søke OL. Ikke ennå. Først må vi sjekke om det er mulig å skape det arrangementet vi har lyst på. Det tror vi andre ønsker også.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!