DEBATT

Debatt: Vulkanutbrudd

Hva som skjer inni en trykkoker

Millioner av mennesker på Filippinene har fått livet satt på vent av vulkanen Taal. Her er det som kan skje videre.

FRYKTER DET VERSTE: Dersom vannet fra Taal Lake finner veien til magmakilden under vulkanen Taal, vil situasjonen       kunne eskalere til et livsfarlig og eksplosivt freatomagmatisk utbrudd, skriver kronikkforfatteren. Foto: Domcar C Lagto / Pacific Press /SIPA / Shutterstock
FRYKTER DET VERSTE: Dersom vannet fra Taal Lake finner veien til magmakilden under vulkanen Taal, vil situasjonen kunne eskalere til et livsfarlig og eksplosivt freatomagmatisk utbrudd, skriver kronikkforfatteren. Foto: Domcar C Lagto / Pacific Press /SIPA / Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Millioner av mennesker i områdene rundt Taal Lake på Filippinene har fått satt livene sine på vent etter at et kraftig utbrudd i vulkanen Taal startet den 12. januar.

Taal – en vulkan som har hatt hele 32 utbrudd de siste 450 år – er klassifisert som én av totalt 16 globale såkalte Decade Volcanoes, som alle kjennetegnes ved at de har hatt svært store historiske utbrudd og ligger nært store befolkningssentra.

I den umiddelbare nærhet til vulkanen (14-17 km) er 1 million mennesker beordret evakuert. Innenfor en 30 km radius rundt vulkanen bor 2–3 millioner mennesker, og utvider vi sonen til 100 km finner vi millionbyen Manila og 25–30 millioner mennesker som nå avventer Taals neste trekk.

Foreløpig er askenedfall og nedsatt luftkvalitet bare en forsmak på hva som kan være i vente, for Taal har historisk vist seg i stand til å levere langt sterkere lut. Og til tross for at Taal de siste par dagene har dempet seg noe, er faren langt fra over. I hele regionen veksler nå håpet om at utbruddet stillferdig koker bort i kålen, med frykten for at det hele eskalerer til et giga-utbrudd av katastrofale dimensjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer