Hva tester Pisa?

- Når oppgavene er dårlige, blir resultatene dårlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Pisa-prosjektet er pedagogikkens svar på naturvitenskapens Big Science, som CERN og NASA. Pisa er et gigantisk internasjonalt prosjekt med hundrevis av involverte forskere og med budsjetter i multi-million-klassen. I tillegg kommer innsatsen til utallige lærere og en halv million elever. Bak prosjektet står OECD. De har som sitt mål å fremme økonomisk utvikling og frihandel i en global konkurranse. Hensikten med Pisa er å gi deltakerlandene data og analyser som er «policyrelevant», og som landene kan bruke til å utforme sin framtidige politikk. Og det gjør de!

Pisa-resultater slår ned som bomber i samfunnsdebatten i nesten alle deltakerland. Pisa former bildet av skolen, ikke bare i de fag og på det nivå man faktisk har studert, men av skolen som helhet; av elevene, av lærerne, ja nesten hele samfunnet. Clemet & co. la Pisa til grunn for nær sagt alle tiltak i sin skolepolitikk. Det var de befriende ærlige til selv å framheve. Den rød-grønne regjeringen har foreløpig ikke antydet at de har tenkt å forholde seg på noen annen måte.

Mye av Pisa-debatten preges av lett forutsigbare grunnposisjoner. Noen avviser Pisa fordi de av prinsipp ikke liker tester og målinger, andre misliker at realfagene har fått så sentral plass. Andre reiser kritikk som åpenbart er basert på at de ikke har satt seg inn i verken metode eller innhold i Pisa. Den enorme betydningen av Pisa gjør det altså viktig med en informert debatt, både i og utenfor skolekretser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer